1 av 3
Karni yarik, turkisk mat från det Osmanska rikets slottskök. Foto: Samuel Costa Nordvall
2 av 3
Mehmet Uyar lägger köttfärsen i de friterade auberginerna. Foto: Samuel Costa Nordvall
3 av 3
Karni yarik är en turkisk maträtt från det Osmanska rikets slottskök. Foto: Samuel Costa Nordvall

Karni yarik, turkisk mat från det Osmanska rikets slottskök

Murat Bag och Mehmet Uyar lagar Karni yarik från Turkiet och tillhör Anatolien. Förmodligen kommer maträtten från Osmanska rikets slottskök. En urgammal rätt som alla känner till i Turkiet.

Karni yarik skulle kunna beskrivas som friterade auberginer fyllda med exotiskt kryddad köttfärs. 

4 portioner

Du behöver: 
2 auberginer
300 g nötfärs
1 gullök
50 g matolja
1 paprika
25 g persilja
1 nypa svartpeppar
1 nypa salt
½ tsk socker
2 tomater
50 g tomatpuré

Gör så här:
Först ska man tärna lök och paprika. Fräs i stekpanna med matolja. Stek sedan köttfärsen i pannan tillsammans med löken och paprikan.

Tillsätt kryddorna, finhackad tomat, persilja, vitlök, tomatpuré och en halv tesked socker. Efter ca tio minuter är köttfärsblandningen färdig.

Skär ett snitt i auberginerna innan du lägger ner dem i en stekpanna eller fritös i olja. Låt dem friteras i ca tio minuter. Lägg auberginerna på sidan och ”öppna upp” dem och låt dem svalna.

Sist av allt späckar man auberginerna med köttfärsen och dekorerar med tomat och grön paprika. Ställ in dem i ugnen i ca 25 minuter på 140 grader. För den som vill kan man lägga lite ost ovan på men det till hör inte den trunkiska traditionen.

Avnjuts sedan tillsammans med bulgur och tsatsiki eller vitlöksyoghurt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista