Karin Lundquists boktips v. 8

Den här veckan presenterar jag tre böcker, två stycken som skildrar orättvisor i hur ursprungsbefolkning blir behandlade så väl här i Sverige som i utlandet och en tredje bok som är en loggbok med skildringar från det dagliga livet författaren lever i både Frankrike och Sverige.

Välkommen till Paradiset, reportage om turistindustrin av Jennie Dielemans, med foto av Shahab Salehi Journalisten och författaren Jennie Dielemans sa som så många andra efter en extra slitig arbetsperiod: Jag behöver komma ifrån och bort från alltihop. Hon stack iväg till paradisön, Malapasqua, för att bada, dyka och ligga på stranden. Men allt eftersom började något skava.

Det var när hon upptäckte att alla restauranger och dykskolor på stranden ägdes av turister och att lokalbefolkningen nedlåtande kallades för ”the boys” och ”the children”. Det var där och då hon bestämde sig för en djupdykning i turistindustrin, den som numera har blivit all-inclusive dvs. allt är betalt på förhand och så gott som inget kommer lokalbefolkningen till del.

Stulet land, svensk makt på samisk mark av
Lennart Lundmark.
Som många andra har jag i dagarna fått ett gruppmail om att skriva under kravet på att samiska kvarlevor på svenska museer ska lämnas tillbaka till samerna för en värdig begravning.

Först tänkte jag att det lät så överdrivet, att det var väl fint att skelettdelarna fanns vägda, mätta och registrerade för framtida vetenskapliga forskning. Men efter att ha läst Lennart Lundmarks bok förstår jag nu att det är större än så, en symboliskt laddad fråga som efter århundraden av övergrepp och diskriminering måste få en godtagbar lösning.

Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig av Bodil Malmsten
Detta är en loggbok där man får följa Bodil Malmstens liv i Frankrike och resor till Sverige. Det är välskrivet, roligt och mycket tänkvärt. Jag läser regelbundet Bodil Malmstens blogg, får en massa bra bok- och musiktips därifrån. Och jag har förstås läst hennes böcker om Finistère och den stora flytten till staden vid Nantes.

Så här skriver hon i loggboken om att läsa böcker:
Du går in i en bok som i ett okänt hus. Försiktigt. Avvaktande. Du är inte hemma hos dig nu, du är hos någon annan. Någon som inte är du, som inte är som du. Du behöver upplysning, vägledning, stöd för att ta dig in. Får du inte det, blir lämnad i farstun, på trappan, vill författaren inte ta emot dig, är det bara att sparka in dörren. Eller smälla igen pärmarna och gå till en annan bok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".