Olle Bäckströms boktips v. 9

Två böcker bjuder jag på. Den första boken handlar om hur man ska kunna lära sig acceptera mammas nya kille när man fortfarande längtar efter sin pappa som varit borta i tre år.

Den andra boken handlar om en värld där man får ställa sig frågan om man vill leva i en värld där alla är perfekta och man inte behöver oroa sig för morgondagen. Backsida av myntet är dock att allt är ytligt utan insikt och djup.

Fiende av Tanya Landman (Lättläst)
När Rob var tio år försvann plötsligt pappa och skulle vara borta länge. För Rob var det katastrof. Mamman tyckte pappan var värdelös och blev förbannad varje gång han kom på tal. Men Rob hade ett ljust minne pappan: glad, skämtsam, duktig. Rob tyckte allt var mammans fel. Rob väntar och längtar tills pappa ska komma tillbaka.

Två år senare flyttar Mark in hos mamma. Han blir genast Robs fiende för han tänker minsann inte svika pappan. Tre år senare sitter plötsligt pappan i vardagsrummet, full och med chips omkring sig. Det blir en chock för Rob som börjar tänka om. En trovärdig bok om hur ett barn kan uppleva en skilsmässa.

Ful av Scott Westerfeld
Tally längtar till sextonårsdagen då hon äntligen ska få opereras och bli snygging. Alla ska genomgå denna skönhetsoperation och sedan få hamna i ett konstgjort paradis där det är fest och roligt jämt. Tally kompis Shay är inte lika säker på att hon vill opereras.

Hon funderar i stället på att ta sig ut i vildmarken; det lär finnas hemligt ett ställe någonstans därute där det bor människor som inte låtit operera sig s.k. fulingar. En spännande bok och många frågor kring skönhetsideal, och om varför de styrande detta framtidssamhälle vill att alla ska följa dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".