Christian Beijer bjöd på en färgglad musikalisk blandning

Han kallar sig själv ”musikknarkare”, konstnären Christian Beijer som gärna drömmer sig bort till Brasilien. Med ett proppat Musikbagage kom han till studion. Timmen gick fort och fylldes av bland annat energisk punk, klassisk glamrock, het reggae och soliga brasilianska toner.

Min första idol:
David Bowie  Life on Mars

Jag var helt hänförd av melodierna, texterna och fenomenet Bowie som liten. Mina föräldrar kunde lätt ta med mig på middagar etc. Jag fick ta med mina favoritskivor, ett par hörlurar och jag satt trollbunden i timmar, lyssnade och stirrade på omslagen. Mycket av det har jag försökt återskapa i mitt konstnärskap.

Just nu lyssnar jag på/gillar jag:
CéU - Concrete jungle

Brasiliansk musik ligger mig varmt om hjärtat på grund av mina resor dit, och jag är glad över den fantastiska musikskatt jag upptäckt där, som få västerlänningar fått tillgång till. Otroligt musikaliska människor med sväng som naturlighet helt gratis. Att CéU här tolkar min husgud Bob Marley gör inte saken sämre.

En artist som har betytt mycket för mig och följt mig genom åren:
Bob Marley - Lively up yourself.

Den svarte Jesus. Glömmer aldrig när min syster gav mig Natty dread plattan, jag var 12 (-74) och från samma sekund det började spela var jag såld. Tycker fortfarande att just den låten, första låten på plattan, är lika bra. Har utvecklat ett reggaemissbruk och är en STOR samlare och har i stort sett allt, vilket innebär ett tusental plattor.

Lyssnar jag på när jag kör bil:
Mos Def - Umi says (eller vilken brasilianskt/reggae/soul/rap/ drum and bass/ som helst).

Det här är ju mest tillfälligheter och varierande med humör och väder, dessutom pluggar jag in min iPod i bilen, sätter på ”shuffle songs” och så hoppar iPoden slumpvis runt bland nästan 7000 låtar. Bättre radio än så kräver jag inte.

Tröstlåt:
Iggy Pop - I need somebody

När jag tappar livstro finns ingen som Iggy. Får en att skrika i själen. Naturligt rå urkraft och jävlaranamma. Får en att ställa sig upp och sträcka på sig från tårna helt enkelt. 

Låt jag städar/diskar till:
Lupe fiasco (feat. Jill Scott) - Daydreamin’

Skönt med lite drömskt, samtidigt rytmiskt att drömma bort sig i när man gör trista saker. Lupe är en ny talang som jag gärna håller koll på, eftersom han förnyar en genre som hip hop, tar in lite pop, samtidigt förvaltar ett arv från Tribe called quest med flera.

Musik som får mig att dansa:
Reggae soul funk hip hop, t.ex. War - Lowrider

Alla dessa musikstilar snurrar runt i studion när jag jobbar, för det mesta. Inte ovanligt att jag stoppar penseln i munnen och plötsligt måste dansa! Mina grannar tvärs över har säkert skojigt åt det. The treat is on me :)

Låt att drömma mig bort till:
Seu Jorge - Tive razao

Seu Jorge, vilken kille. Modern brasiliansk med finess. Spelade Bowielåtar på akustisk gitarr i filmen ”The Life Aquatic” och den här låten är så oerhört vacker och sätter mig genast i en sanddyn i Trancoso Brasil. Mästerligt! Tive razao = I had reason.

Bästa hångellåten:
D’Angelo - How does it feel

Ord överflödiga. Och bara se videon till låten. Världsklass.

Bästa peppningslåten:
The Ramones - Beat on the brat

Eller vilken Ramones som helst egentligen, men just den här är genialisk i sin enkelhet och just det är ju essensen i Ramones. Jag skrålar alltid med, höjer lite till och ler från öra till öra när Ramones sätter igång, med ca 4 underbara konserter i minne. Dessutom är jag ju gammal punkrockare och det här var den första punken jag hörde. Bakom gympasalen på Åkersvik -76. Jajjemen, det var tider det :)

Det här somnar jag bäst till:
Zap Mama & Erykah Badu - Bandy bandy

Två drottningar i ett. Skön vaggvisa från soulänglarna. Zap från Belgien sammanstrålar med amerikanskan i ett litet underverk.

Bästa sommarplågan:
Millie Small - My boy lollipop

Ja, hur liten var jag när den här rotade sig i mitt huvud? Ett sommarlov var det i alla fall tror jag. Låter fortfarande sommar för mig och det tog rätt många år innan jag insåg att det här var den första ska/reggaelåten som nådde listorna i Europa mm. Millie Small, vart tog hon vägen?  

Bra att träna till:
Sizzla - Jah knows best

Modern reggae och dancehall har den energi och det sväng jag behöver för att ta i ett litet extra åhå åhej. Skönt och positivt.

Bra inspirationsmusik/ bra att måla till:
Jorge Ben - Chica da silva

Jorge Ben, Brasiliens bästa! Klassiker på löpande band. Skriv om musikhistorien och denna gång inte av en amerikan eller engelsman. Jorge är en av de största. Punkt. Otroligt inspirerande och sätter igång geniknölarna så att det värker.

Låt till min älskade:
Bob Marley - I’m still waiting

Så mycket sorg, så mycket kärlek! Bara så fantastiskt vackert att man liksom smäller av, so to say.

Låt jag blir glad av:
Bill Withers - Lovely day

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista