Monika Westins boktips v. 15

Veckan tre boktips kommer från Monika Westin, som tipsar om tre ungdomsböcker. De handlar bland annat om religion, sanningar och naturligtvis kärlek.

Det finns inga skridskor i öknen av Mats Berggren
Fatimas pappa låter henne inte vara med på skolans skridskoutflykt med förklaringen att koranen inte tillåter att man åker skridskor. Sofia övertygar Fatima om att bara de två kan åka skridskor tillsammans och ingen behöver få veta något. Det visar sig att de blir inte ensamma nere på sjön. Robban i samma klass kommer dit. På lunchrasten vägrade Robban ta av sin keps med motiveringen att om Fatima får ha sin slöja i matsalen så borde han få ha sin keps. Fatima får panik när hon inser att hon ljugit för sin pappa, hon hade lovat att inga pojkar skulle vara med. Fatima kan inte bromsa skridskorna i tid och vattnet är iskallt.

Mörka strömmar av Eve Bunting
Brodie ville inte ljuga, något som hans kusin Alex uppmanade honom till. Det var menat som ett skämt, men slutade i katastrof. Det kom ett brev med uppmaningen Berätta! Det var allt som stod. Det måste betyda att någon fler vet vad som hände. Men vem?

Du och jag, Marie Curie av Annika Ruth Persson
Fotboll, förälskelse, föräldrar. Det händer mycket det här året för Jenny. Hon skriver i sin dagbok om hur det känns att vara kär i Filippa, om tränaren som hon vill byta ut och om alla diskussioner med mamma och pappa. Jennys stora idol är Marie Curie och när hon skriver i dagboken, då skriver hon till Marie Curie.