Bo Källstrand övervakar musikutbudet hos Lönnå i P4

Bo Källstrand valde musik

Landshövdingen Bo Källstrand besökte studion och under en hel timme så var det han som bestämde musiken.
”Mina första musikintryck – utöver barnvisor – kommer från den avlägsna forntid när radion hade en kanal, och där den första grammofonen i mitt föräldrahem dök upp först när jag var i 11-12 årsåldern.”

I stället sjöngs det mycket under bilåkande och på släktkalas. Mina släktkära morföräldrar hade rötter i frikyrkorörelsen och jag minns julkalas där – förutom de vanliga julsångerna – även mycket vackra s.k. ”läsarsånger” stod på repertoaren bland fastrar, mostrar och kusiner ur tidigare generationer.
O store Gud - Jan Sparring och Norlins

Piano fanns även, och lille Bo sattes i musikskola. Drömmen fanns givetvis att så småningom kunna spela riktigt bra. Dessvärre stannade det vid drömmar – men jag kan fortfarande känna vemod från spruckna drömmar när jag lyssnar på virtuos pianomusik.
Chopins ”Revolutionsetyd”, c-moll Opus 10:12 - Maurizio Pollini

Studier på teknisk högskola innebar på 60-talet även en hel del kalas på lediga stunder. På kalas skulle det drickas nubbe – inte minst för att få tillfälle att sjunga en liten visa till. Det tycker jag fortfarande är en trevlig vana, och hustru Eva och jag har genom åren samlat på oss en inte obetydlig repertoar. En av de mera rumsrena är för övrigt skriven av ingen mindre än Evert Taube:
Än en gång däran… - Bengt Sändh och Rune Andersson

Militärtjänsten på Försvarets Tolkskola öppnade dörrar inemot det då ganska slutna Ryssland. Vi fick lära oss att sångliga övningar stod högt i kurs inom Röda Armén och framställde en egen sångbok. Busstransporter ut till olika övningar i naturen förkortades avsevärt av allsång av medryckande marschmusik i bussen.
Warsovienne - av Gleb Krzhishanovsky med Röda Arméns kör

Sammanlagt elva års bosättning i tre olika länder, Spanien, Brasilien och Frankrike, har påverkat musiksmaken starkt. Melodiös latinsk musik – glad eller ibland mera melankolisk – är vad vi gärna lyssnar till när vi sitter och kopplar av en kväll. Vinicius de Morães skrev bland annat ”Garota de Ipanema” men även ”Tristeza” en sång som namnet till trots andas livsglädje som smittar – och som ju även inspirerat svenska artister.
Teresa - Lill Lindfors

En favorit för min del var Maria Bethânia en karismatisk sångerska som jag sett uppträda bland annat i Rio de Janeiro med en oerhört uttrycksfull röst.
Negue - av Adelino Moreira, framförd av Maria Bethânia

Listan av musik från utlandsvistelserna som satt djupa spår skulle inte vore komplett utan något på franska – ett språk av oöverträffad skönhet som jag fick möjlighet att lära mig under en fyraårig vistelse i Paris i början av 2000-talet. Den här melodin har även sjungits in på engelska med titeln ”She”, men i mitt tycke bidrar franskan starkt till att det låter bättre så här.
Tous les visages de l’amour - Charles Aznavour

Att bo långt borta hemifrån – och detta i en tid då billighetsflyget inte hade uppfunnits ännu – ger hemlägtan ibland. Allt som gav smak av Sverige kändes bra. Evert Taubes sånger tycker jag fortfarande mycket om att lyssna till och det är musik som Hustrun och jag emellanåt sjunger själva t.ex. när vi sitter i bilen och ingen hör. Musik av det här slaget gör fortfarande att hjärtat klappar fortare
Vals på Mysingen - Sven-Bertil Taube

I dag då? Ja med tiden har jag blivit alltmer förtjust i opera – en kärlek som jag tror kommer med åren. Men musik som den här kan väl ingen motstå?
O mio babbino caro ur Gianni Schicchi av Puccini - Renée Fleming

Jag har haft lyckan att i snart 40 år dela ett mycket händelsefullt liv med samma kvinna. En del melodier väcker minnet av glada fester med mycket dans i tidigt 70-tal
Rose Garden - Lynn Anderson

Andra är sådant som jag vet kan vara bra att spela för att göra henne på gott humör.
Thanks for the Memory - Rod Stewart

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".