Empanadas de chocio uruguayas

Yamandú Pontvik som driver Almamia (en av Sundsvalls minsta musikscener) bjöd Lönnå i P4, både på majspiroger, en härligt krämig dessert och Mate (ett sorts Té).

Empanadas de chocio uruguayas -
Uruguyanska majs piroger (Yamandú Pontvik)

DEG:
10 dl mjöl, 1 tsk salt, 2,5 dl vatten, 0,5 dl rapsolja.

FYLLNING:
3 burkar majs á 340 gram, 250 gram ost, 1 lök och 1 paprika, lite cajenne peppar.

Räcker till ca 18-20 empanadas majs piroger

1. Börja med degen. Blanda mjöl och salt. Vispa samman vatten, ägg och flytande smör/rapsolja. Rör ner det i mjölblandningen och knåda till en smidig deg eller kör i matberedare. Platta ut degen till en platta, linda in i plastfolie och lägg i kylen 30 minuter.

Fyllning

2. Hacka lök och paprika i små bitar. Hetta upp smör och olivolja och bryn lök och paprika till det blir mjukt men inte bränt.

3. Blanda ihop majs, ägg och ost. Cajennepeppar, salt och 15 frön fänkål,

4. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut degen 10 minuter innan den ska kavlas. Dela den i två delar och kavla ut till två stora plattor, 3 mm tjocka. Ta ut rundlar och med ett kaffefat som mått.

5. Lägg cirka två msk fyllning i mitten på varje rundel. Vik dem dubbla till halvmånar och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla med ägg och grädda ca 10-15 minuter tills de får fin färg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista