Karin Lundquists boktips v. 22

Denna gång är boktipsen hämtade från Länsbiblioteket Västernorrlands affischutställning Vad väljer du? och från de politiker som valt böcker som Karin Lundquist gillar. I utställningen på länets alla 66 bibliotek finns det - förutom de du hittar här - ytterligare 51 politiker att få boktips av!

För Sig-Britt Ahl i Härnösand och Maria Wennberg i Sollefteå är favoritbok framför andra Vargskinnet av Kerstin Ekman som är en trilogi med Guds barmhärtighet, Rompan har gått och Skraplotten. Början är tidigt 1900-tal och barnmorskan Hillevi Klarin kommer från Uppsala till den lilla fjällbyn i Svartvattnet, Jämtland. Efersom det är hennes första jobb är hon extra nitisk och mån om hygienen. Men en avgörande handling följer henne livet ut. Fosterdottern Ristan berättar och nystar så småningom upp familjehemligheterna.

Pappan och havet av Tove Jansson, tycker Svante Jönsson i Kramfors är en tröstebok att ta till då sinnet är lågt. I den är det pappan som upplever sig onödig. Alla andra har fullt upp. Han blir inte arg på rätt sätt, säger Lilla My. Han drar in ilskan i näsan men får inte ut den igen. Familjen förbereder sig för uppbrott och förändring. De flyttar från Mumindalen ut till en obebodd ö med fyr. Pappan går in för fyrmästarsysslan medan de andra hittar sina egna lösningar.

Sten-Ove Danielsson i Ånge valde John Kennedy Tooles Dumskallarnas sammansvärjning. Det var något av en kultbok då den kom på svenska på 80-talet och var författarens enda utgivna roman. Han tog livet av sig redan vid 32 års ålder och tack vare mamman så kom boken ut. Huvudpersonen är en odräglig, matfrossande, lat och skrävlande man, Ignatius J Reilly, som tar stor plats och kanske kan kallas en tidstjuv. Boken har kallats ett komiskt mästerverk med mörk botten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista