Fort och långsamt till favoritlåtarna

När Örnsköldsviks-författaren Bo R Holmberg var gäst i Musikbagaget fick vi veta en hel del. Till exempel vad man ska lyssna på för att minska trafikolyckorna och vilken relation hans pjäs Skulerövarna har till popgruppen Kent. Dessutom fick han själv höra sin och frun Lills låt för första gången på väldigt många år.

Blir jag glad av:
Kent - Dom andra
Jocke Berg är en lysande textförfattare och Kents trallvänliga låtar gillar jag. Och just i Dom andra finns raden "Ät fett och socker tills du spyr". Den raden lånade jag och använde delar av i min pjäs om Skulerövarna.

Min första skiva:
Cliff Richard - Living Doll
Cliffs Living Doll var nog den första skiva jag fick. Living Doll var populär 1959. Då var jag 14. Cliff var ingen idol direkt. Det var endera Tommy (Steele) eller Elvis som gällde; man hade ju märken på en av dem på jackan. Utom en lite äldre kille som inte förstått det där utan hade märken på båda på kavajslagen. Sedan såg jag Cliff först 1986 i London då han spelade i musikalen Time. Han såg inte äldre ut.

En artist (och låt) som har betytt mycket för mig:
Dave Brubeck - Take Five
Den första skiva som jag verkligen köpte. Jag hade hört den på radio och under min första resa till Stockholm köptes den (1960). Jag hade aldrig varit in i en musikaffär och var nog nervös och ansträngde mig för att säga Take Five utan ångermanländskt tonfall. Jag lyckades inte så bra, men kom ut med skivan i handen, trots allt. Paul Desmonds altsax är något alldeles extra. Jag tror jag spelade sönder skivan till slut.

Min låt som jag gillar i smyg:
Lars Winnerbäck och Miss Li - Om du lämnade mig nu
Bra, men kanske lite jolmig. När jag tar paus från mitt skrivande brukar jag surfa runt på nätet och titta på klipp. Där hittade jag den här.

Det här får mig att dansa:
Norrlåtar - Kon över Sarek
Det är en glad låt och en härlig bild, det där med en flygande ko. Fast egentligen är det min fru som dansar. Och gjorde - särskilt när hon fyllde femtio.

Låt till min älskade:
Roberta Flack - Killing me softly (with his song)
Jag och min fru träffades på en privat tillställning (1972) och dansade första gången till Matrimony med Gilbert O'Sullivan och matrimony blev det ju också. Men Killing me softly var vår låt. Nu är det länge sedan jag hörde den.

Min tröstlåt: 
Valdimir Spivakov och Sergej Bezrodnyj - Spiegel im Spiegel av Arvo Pärt
Lågmält och intensivt. Trösterikt! När jag kör bil och det går lite för fort brukar jag lyssna på Arvo Pärt, för till hans musik är det omöjligt att köra 130 km/h.

Lyssnar jag på när jag kör bil:
Fria Pro-teatern - Vargjakten av Vysotskij
Jag såg Fria Pro i Härnösand på 80-talet. Och har sedan dess lyssnat på Vysotskij. Ifjol gavs skivan ut igen. Suveräna texter. Vargjakten handlar som de flesta av Vysotskijs låtar om ofriheten under sovjettiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista