Unikt besök bland 350 000 böcker

Den här veckan gick P4:s arbetsplatsbesök till Sambiblioteket i Härnösand. Ett bibliotek kanske kan tyckas vara en torr och tråkig plats att hälsa på hos, men det visade sig inte alls stämma med verkligheten! Ett fik, fantastisk utsikt, flera hundra tusen böcker för både studenter och annat folk... och så förstås katakomberna!

När Carl-Johan Höiby hälsade på hos Sambiblioteket i Härnösand försvann den torra och knastriga stämpeln helt. Han pratade med bibliotekschefen Jan Wolf Watz, vaktmästaren Åke Persson och Åsa Svanholm som tar emot låntagarna. Åsa hjälpte dessutom Carl-Johan att plasta in en bok, vilket görs med många av de 350 000 böckerna i biblioteket.

Men det mest spännande han och lyssnarna fick uppleva var besöket i det "hemliga rummet" bakom lönndörren. Ingen utomstående hade dittills fått titta in i det rummet, men Carl-Johan släpptes in med hjälp av en speciell nyckel. Där var det bergväggar och nästan fyra meter i taket. Och rummet är så hemligt att vi inte fick ta någon bild på det, men här nedanför ser du var man går in. Vid den röda pallen. Det katakombliknande rummet sträcker sig långt bort in under huset, men så långt hann inte Carl-Johan vandra innan det var dags för tårta och hemfärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista