Karin Lundquists boktips v.42

Den här veckan boktipsar Karin Lundqvist om två Nobelpristagare. Aktuellt som bara den! Förra årets JMG Le Clézios Afrikanen (Porträtt av en far) och årets Herta Müllers Kungen bugar och dödar. Två små tunna böcker som är skrivna med en språklig täthet som nästa känns som poesi.

Afrikanen (Porträtt av en far) av JMG Le Clézio
Le Clézios bok handlar om en frånvarande pappa, som sökt sig till Afrika, för att rädda liv. Sonen är åtta år då de bor tillsammans ute i bushen men de kommer aldrig varandra nära. Det är först när fadern som pensionär flyttar tillbaka till Frankrike som den nu vuxne sonen försöker reda ut släktskapet, se likheterna och även förstå främlingskapet.

Kungen bugar och dödar av Herta Müller
Den här boken handlar om skräckväldet i Rumänien under diktatorn Ceausescu. En nära vän i Timisoara skriver i ett brev att han måste bita sig i fingret för att känna att han lever. Strax efteråt får Herta Müller veta att säkerhetspolisen har hängt honom i hans egen garderob.

Numera bor Herta Müller i Berlin. Hon skriver på tyska men tycker ändå att rumänskan är det fräckaste, sinnligaste och vackraste språket. Ordet gom heter på rumänska munhimmel...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".