Janne Skjöld, Johannes Solberg, Maria Nissilä och Tone Hellberg Mediaa lärde Christer Jonasson att massera. Foto: Christer Jonasson

Hårda eller mjuka nypor?

Vissa programpunkter är mer uppskattade än andra, i alla fall på redaktionen. Veckans P4 Pryo kommer nog att få extra många kommentarer. Det handlade om massage. Christer Jonasson träffar många stela kroppar i sitt jobb på Radiosporten, så den här gången ville han gärna testa att massera.

Sagt och gjort, han hälsade på hos naprapaten Janne och hans kollegor Maria och Tone. Där fick han både lära sig om skillnaderna mellan de olika yrkesgrupperna i branschen och testa grunderna i massagekonsten.

Vi fick reda på att kroppen har 5000 beröringsreceptorer per kvadratcentimeter hud. Hur många blir det på en värkande rygg? Tanken svindlar. Inte konstigt att det är viktigt att kramas och vara nära varandra! Det berättade Tone Hellberg Mediaa som håller på med taktil massage. Det är en form av massage som innebär bara lätt beröring i stället för "knådning". Dessutom berättade Janne om att det är vanligare med nötningsskador och förslitningsskador idag jämfört med förr, då man mer hade problem med akuta skador på nacke och rygg.

Men när Christer skulle få lära sig att massera blev det mer traditionella metoder, med olja och hårdare nypor. Johannes som råkade ligga på massagebänken när Christer pryade, verkade trivas. Nu har vi redan börjat skriva upp oss på en lista för att få massage av Jonasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".