Max Magnus Norman. Foto: Sofia Forell

Matte, apor och dataspel blir musik

Konstnären Max Magnus Norman har ett nära förhållande till musik. Både i sitt arbete som konstnär och när han tränar på fritiden. Under den knappa timmen han hälsade på i studion kunde man konstatera att mycket kretsar kring matematik när det gäller musiken i Max Magnus liv. Ekvationerna ska gå ut och bilda skönhet, om han får bestämma takt och ton. I programmet hann vi med både dataspelsmusik, pingpongljud och en tysk pophit om en apa. Och det mesta gick i ganska högt tempo.

Min första stora musikaliska upplevelse:
Popcorn - Marsheaux
När jag var i 11-årsåldern upptäckte jag äntligen musik som jag kunde lyssna på och tilltalas av. The Peak av Mike Oldfield och den här låten öppnade mina ögon och öron. Popcorn är antagligen det mest genialiska musikstycke som någonsin komponerats, matematisk perfektion. Den mest kända är nog den av Hot Butter. Men den här versionen är den jag vill spelas på min begravning.

En låt att träna till:
Kiiroi Vacances - Ma15
Denna är viktig. Sån't här springer jag till, nej, snarare dansar jag fram över stock och sten på smala skogsstigar i takt till det. Det är en remix av en signaturmelodi till en anime-film. Den ger mig energi och får igång mig.

En artist som betytt mycket för mig:
Welcome to the sun - Alphaville
Alphaville är en grupp som följt mig genom åren, och de har gjort en hel del annat än "Forever young". De var en av få artister som jag kunde ta till mig, trots att de sjöng - jag gillade mest instrumental musik. Deras texter som ofta kopplades till science fiction-världen appellerade till mig.

Min ap-låt:
No monkey - Wally warning
En skön poprefräng som som funkar när man ska diska eller liknande.

Låt som peppar självförtroendet:
World - Atlantic Popes
Alphaville-medlemmen Bernhard Lloyd gjorde ett eget projekt. Lite anti-jante. Texten handlar om att man inte ska bry sig så mycket och göra sin egen grej

Musik jag lyssnar på nu 1:
HickHack - Mordi
Man är ju uppvuxen med dataspel, och nuförtiden finns det en hel kader musiker som mixar om gamla dataspelsåtar från bl.a. 80-talet, då kan det låta så här.

Musik jag lyssnar på nu 2:
Cybernoid 2 - AnDras Poszt
En till dataspelsremix från spelet Cybernoid. Helskön, den rullande basgången går rakt ner i psyket.

Låt att springa - eller måla - till:
Ping Pong - Smurref
Detta är flow - riktigt arbetsflow - illustrerat med ljud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".