Marie Feldtmann, teaterchef på Scenkonstbolaget, Foto: Karin Lönnå

Gärna komplicerat och energiskt

När den nya teaterchefen för Scenkonstbolaget i Västernorrland fick öppna sitt musikbagage blev det både det ena och det andra. Men Marie Feldtmanns val hade alla något lite dansant över sig. Om hon får bestämma får det gärna vara lite komplicerat, aldrig förutsägbart. Det är framför allt rytmiken i musiken och draget framåt som får Marie att fastna och när ett arrangemang är extra kreativt skrivet blir hon riktigt glad. Eftersom hon är operaregissör fanns det flera klassiska stycken i bagaget, men även Queen och orientpop, eller som hennes barn säger: "mammamusik".

Min första skiva
A hard days night - The Beatles
Inköptes samtidigt som den första skivspelaren - med högtalare i locket. Det var en fantastisk upplevelse när det där ljudt kom ut ur apparaten! Vad jag var lycklig! Och det var minst lika viktigt med omslaget, de där rutorna ...

Just nu lyssnar jag på
Kera tera mul - DV8 
Det här dansar jag runt till i köket och skapar härliga maträtter. Den här kommer från en av Re:Orient samlingsskivorna jag har hemma. Mina barn kallar det "mammamusik".

Min tröstlåt
Dance with the Knights ur Romeo och Julia, Op 64/No13 (Prokofiev) - Covent Garden Orchestra
Den här musiken - hela orkestersatsen - sätter igång i mitt huvud i samma ögonblick som tandläkaren startar borren. Varje gång! Jag vet inte varför, men så är det. De första tre minuterna är särskilt maffiga.

Konstnärligt mod får jag av
Five minutes too early - Heiner Goebbels
Det här är ett fantastiskt exempel på musikteater! Jag har svårt att sitta still till det här också.

Lyssnar jag på när jag kör bil
P1… Jag kör av vägen om jag har på bra musik. Har nästan hänt en gång och efter det blir det P1. Jag kan inte lyssna på musik när jag ska sova heller. Jag klarar inte av att inte lyssna aktivt. Det är säkert en "biverkning" av mitt yrke.

Det här får mig att dansa
Tarantella ur La Gatta Cenerentola av Roberto de Simone
Jag dansar definitivt till orientpopen, men också det här. Jag gillar det där napolitanska sättet att sjunga och det är ett otroligt drag i det här stycket.

Bästa peppningslåten
Toccata ur Pulcinellasviten (Stravinskij) - Neville Marriner och Academy St-Martin-in-the-fields
Den får mig att ställa mig på tå och försöka lite till, även när jag inte orkar. Efter den är luften lätt och klar att andas igen!

Min låt som jag gillar i smyg
Wind it up - Gwen Stefani
Arrangemanget är så häftigt, så jag blir aldrig uttråkad i den här låten.

Musik som ger mig konstnärligt mod
Fratres (Arvo Pärt) - Gidon Kremer och Keith Jarrett
Den här finns liksom längst ut på kanten. Den lyssnar jag på när jag är inne på områden där jag inte riktigt vet om det håller eller inte. (Men helst ska det vara versionen för orkester; stråkar och slagverk.)

Så här vill jag att teatern ska kännas för er därute
We will rock you - Queen

Låt till min älskade
In your quiet place - Keith Jarrett och Gary Burton
När min man Roger och jag träffades och skulle jämföra vinylskivor så visade det sig att vi hade den här båda två, men han hade sin utlånad och hade aldrig fått tillbaka den. Kanske blev han extra kär i mig av den anledningen...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".