Monika Westins boktips v.44

Skolorna har ju höstlov den här veckan och snart är det Allhelgonahelg och Halloween och allt vad det heter. Den här veckans böcker har passande nog temat spöken för de yngre åldrarna. Kanske kan vara något att högläsa för de små monster, häxor, spöken och figurer som ringer på dörren eller försöker somna i soffan?

Dagspöket av Tomas och Jujja Wieslander samt Jens Ahlbom
Tillsammans har Tomas, Jujja och Jens gjort boken Dagspöket, som handlar om ett spöke som inte syns på natten. Spöket är svart och måste därför spöka på dagen, men då är det ingen som är rädd för spöken så därför tror folk att det är en filt eller ytterrock. Dagspöket har ingenstans att bo och letar febrilt efter ett bättre ställe än bänken i parken och hamnar då bland annat på sjukhus, i ett bussgarage, på kroken i ett pojkrum och i en hundkorg.

Det hemska spökhuset av Kicki Strid & Eva Eriksson
Den här boken handlar om den lilla flickan som går vilse i skogen. Hon hamnar bara längre och längre in i skogen. Plötsligt ser hon ett hus och knackar på för att fråga om hon får sova där under natten, för hon är så trött och hungrig. Det går alldeles utmärkt svarar den som öppnar dörren. Den lilla fickan blir visad in i köket där hon bjuds av soppan i den stora grytan. Häxorna som bor i huset har kokat soppan och de väntar med spänning på att flickan ska äta av soppan. I huset bor också ett stort och lurvigt monster och många spöken.

Monsterakademin av Martin Widmark & Christina Alvner
Monsterakademin handlar om Nelly Rapp och hennes hund London. När de blir bjudna till pappas farbror Hannibal på middag ser Nelly en lång och trist lördagskväll framför sig. Kvällen blir allt annat än trist, för Nelly ger sig ut på äventyr i Hannibals stora hus. Nelly förstår att det är något konstigt med Hannibals hus när hon plötsligt står i en skolsal och blir välkomnad av en gammal gumma i grön kofta och presenterar sig som Lena Sleva, lärare på monsterakademin. Nelly ska utbildas till monsteragent, och vad gör egentligen en så'n? Hur hänger allt ihop med farbror Hannibal egentligen? Och hur överlistas en vampyr på bästa sätt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".