Varför rycker man till innan man somnar?

Den mörka årstiden har svept in över oss och då är det trevligt att det lyser lite här och där. Det tyckte i alla fall Lennart, och han undrade varför det inte lyste på järnvägsbron där han bor. Eva gav svaret att det är för dyrt. Har du märkt att kroppen rycker till strax innan du somnar? Det funderade både Karin och Kerstin över och den här veckan fick vi svaret. Dessutom blev det en del språkprat om dialekter, sång och skorrande rrr. Vi fick reda på att rikssvenska egentligen inte finns. Och fanns den förut så har den försvunnit nu.

Nästa vecka ska vi försöka svara på Stina Svenssons fråga om getingar som spejar in matbord. Kan man mota de andra getingarna genom att ha ihjäl spejaren? Skriv gärna en kommentar här om du har något tips!

Varför rycker man till i kroppen strax innan man somnar?
Karin och Kerstin har länge undrat över det här. Vissa slår ihop tänderna eller rör händerna eller rycker till precis innan de somnar. Vad beror det på? Varför?

Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor i beetendefysiologi vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet och Karolinska Institutet berättade att det är en slags urladdning i hjärnan och systemet innan man somnar. En så kallad "hypnagog ryckning" som sker när hjärnan ska ställa om från hög aktivitet till vila och andra funktioner. Man kan säga att det är som ett minimalt epileptiskt anfall eller liten kramp i kroppen. Det finns även människor som får hallucinationer strax innan de somnar och generellt blir man överkänslig för ljud på samma gång. Alla människor har de här hypnagoga "anfallen", men olika kraftigt och i olika form.

Varför skorrar en del skåningar när de pratar men inte när de sjunger?
Inger Maj Chruzander på Alnö undrar hur det kommer sig att när vissa skåningar sjunger så hör man inga skorrande rrrr men när de pratar är det på bred dialekt med skorrande rrrr?

Stefan Lundin, språkvårdare på Sveriges Radio tror bland annat att det handlar om att man använder olika delar av hjärnan när man pratar eller sjunger. Dessutom ersätts ju talmelodiken av tonerna när man sjunger och då suddas många dialektljud ut. Förr var det mer vanligt att man i media och andra offentligt professionella sammanhang inte tilläts att prata på dialekt. En del skånska artister (till exempel Siw Malmkvist) fick med hjälp av talpedagog träna bort sin breda dialekt. På den tiden trodde man att artister skulle slå bättre över hela Sverige om man sjöng på någon slags rikssvenska.

Varför är inte den nya järnvägsbron över Ångermanälven upplyst?
Lennart Granlöf i Styrnäs ovanför Kramfors bor väldigt nära den här bron och undrade varför alla broar längs Ångermanälven var upplysta utom den nya järnvägsbron/Botniabanebron? Han tyckte att det skulle vara mycket vackrare om den var upplyst.

Eva Edblom, informatör på Botniabanan AB förklarade att det finns inte lika stort behov av belysning på järnvägsbroar som på vägbroar eftersom det är förbjudet för obehöriga att vistas där. I det här fallet handlade det om utsmyckningsbelysning på järnvägsbron och efter att ha tittat på förutsättningarna bedömde Botniabanan AB att det blev för dyrt med ledningsdragning, drift och skötsel. Inte heller Kramfors kommun var beredd att bekosta en belysning. I Örnsköldsvik ville kommunen satsa på den där formen av utsmyckning, men Kramfors kommun tänkte alltså annorlunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".