1 av 3
En kokbok och två flaskor vitt. O là là.
2 av 3
Så här ser en äkta paj från Paris ut! Foto: Kerstin Ericsson
3 av 3
Ogräddad men laddad med champinjoner!

Tarte Parisienne

Onsdagen den 11 november stannande vår matresa i gastronomins hemland Frankrike. Gäst var Agnès Nilsson fransklärare på Skvaderns gymnasieskola. Förutom att vi fick veta mer om matkulturen i Paris varifrån hon själv kommer så bjöd hon på en mycket god paj från Paris. 

Tarte Parisienne

Du behöver:

1 pkt. färdig smördeg
800 - 900 g färska champinjoner
½ stor eller 1 hel citron
5 - 6 små charlottenlökar (skärs i tunna skivor)
2 st vitlöksklyftor (ta bort det gröna/gula skottet i mitten av löken, annars smakar det beskt)
1 msk olivolja (extra virgin)
salt o peppar
2 msk bladpersilja
1½ dl torrt vitt vin
1 dl matlagningsgrädde (mellangrädde)
4 msk creme fraiche
(lite vatten/vitt vin om svampblandningen blir för tjock)

Gör så här:

Skär svampen i små tärningar och pressa den färska citronen och häll allt i en het stekpanna (utan matfett). Stek svampen tills all vätska försvunnit. Sänk värmen och tillsätt olja, skivad charlottenlök, hackad vitlök, och persilja. Rör om och låt det puttra till svampen fått fin färg. Tillsätt det vita vinet och låt det puttra tills vinet reduceras och häll i grädden och sedan crème fraîche. Låt det småputtra till lagom krämig konsistens. Klä en ugnsform med smördegen och fyll den med svampblandningen, och grädda i mitten av ugnen i 20 - 40 min i 210 grader. Strö gärna färsk persilja över pajen strax innan serveringen och ät en god blandsallad till med en god senapsvinaigrette.

Senapsvinegrette:
Rör ihop 1 ½ msk fransk senap, 3 msk vitvinsvinäger.
Tillsätt 6 till 8 msk olja, hälften oliv, hälften t ex raps.
Och rikligt med salt och vitpeppar.


Bon appétit
/Agnès Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".