Anna-Lena Wigren. Foto: Sofia Forell

Ett blandat bagage av ton och takt

Som producent för Nordiska kammarorkestern i Sundsvall omges Anna-Lena Wigren av musik och instrument dagarna i ända. Men hon började med pop och rock i ungdomen. Och när hon hälsade på i studion upptäckte hon så småningom att hennes musikbagage och favoriterna hade en gemensam nämnare: möte mellan genrer. Klassiskt möter pop, jazz möter folkmusik, röst möter slagverk, kyla möter hetta.

Ärvd låt från mina föräldrar
America ur West Side Story av Leonard Bernstein - Johnny Green m.fl. (originalinspelningen från 60-talet)
Fantastisk dramatisk musik med eget sound, klassisk och afro/latino-inspirerad på samma gång, och med ett Romeo och Julia-tema som är ständigt aktuellt, om rivalitet, rädsla, omöjlig kärlek ... Jag lyssnade om och om igen på denna LP, som jag laddade på familjen radiogrammofon, en sådan där stor musikmöbel som man kunde ladda flera skivor på, där skivan långsamt gled ner på skivtallriken.

Min första idol
Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band - Beatles
Sgt Pepper's får representera alla Beatles-LP-skivor som jag samlade på mig i ungdomen. Det var inte den första, men ack, så betydelsefull! Varje gång en Beatles-skiva släpptes, lärde jag mig alla texter (vilken språk-skola!) och sjöng med som besatt. Är fortfarande lite av Beatles-freak, de har gjort så VANSINNIGT många bra låtar, och är en solklar del av den moderna musikhistorien. Liksom en mängd andra rock- och popgrupper.

En artist som har betytt mycket för mig
The show must go on - Queen
Jag var egentligen ingen Queen-fan under 80-talet, gillade deras låtar lite lagom så där, men efter det stora Queen-projektet vi gjorde våren -09, med Nordiska Kammarorkestern och ungdomar från musikestetiska programmet och kulturskolan, och inte minst Magnus Bäcklund som solist så är jag såld! Det blev ett magiskt musikaliskt möte, med Queens musik som lämpade sig så utomordentligt bra för orkester och kör, jättebra solist, och ett möte mellan professionella musiker och fantastiska ungdomar som smittade alla med sin entusiasm. Och en publik som berördes till tårar av detta möte. Magiskt! Oförglömligt! Mera!

Just nu lyssnar jag på
Baby I'm a fool - Melody Gardot
Både artisten och låten är en märklig blandning av softaste softa och en stålhård kyla som fascinerar mig. Jag gillar Melodys egna "scatsång", lite mix av Ella Fitzgerald och Jockmocks-Jocke.

Det här får mig att dansa, (även bra att diska till)
Billie Jean - Michael Jackson
Vilka låtar, vilka musikvideos, vilken dansmusik! Och vilket tragiskt människoöde! Något att tänka på för alla unga människor som tror att vägen till lycka är att vinna Idol och stå i rampljuset.

Bra projekt jag jobbat med
Second movement (från The Dream of the Gazelle) - Ray Lema & Nordiska Kammarorkestern (dåvarande Sundsvall kammarorkester)
Återigen ett musikprojekt som betytt mycket för mig. Världsmusikern Ray Lema, pianist och tonsättare, skrev ett stycke för Nordiska Kammarorkestern som framfördes 1998 i Tonhallen, och som faktiskt också kom på 4:e plats på den internationella världsmusiklistan!

Min låt som jag gillar i smyg
Gimme gimme gimme (a man after midnight) - Abba
Är oerhört imponerad av duon Andersson/Ulvaeus förmåga att göra bra schlagermusik! Jättebra melodier, juste harmonik och rytmik - de är helt enkelt outstanding! När man sett (och lyssnat) på Mamma Mia inser man vilka låtmaskiner de är, framför allt Benny, som väl är den som står för det mesta musikaliskt sett. Och det kan man höra redan från hans tid i Hep Stars, t.ex. Sunny Girl. På 70-talet var det mer eller mindre förbjudet att gilla Abba, men jag tycker de har fått revansch idag för den progressiva musikvärldens avståndstagande då.

Lyssnar jag på när jag kör bil
Skatan - Nordic
En ny generation unga folkmusik med den besynnerliga sättningen mandolin, nyckelharpa och cello! Och det svänger som tusan om dessa grabbar! Den här låten spelade de tillsammans med ett gäng ungdomar som deltog i en workshop som Scenkonstbolaget Musik ordnade i samarbete med kulturskolan, och som de sedan framförde tillsammans som avslutning på en konsert i Kulturmagasinet en kväll i oktober. Låten är från deras nya CD Metropol. Skönt gung, och total närvaro!

Låt till min älskade
Minns du den sommar - Gunnar Viklund
Gunnar Viklund är en underskattad sångare, med en härlig sammetsbaryton, bra diktion och flera fina inspelningar, t.ex. Min lilla stad, Tala närmre, håll telefon intill din mun m.fl. Minns du den sommar tillhör mina favoriter. Införde under min tid som Opp Amaryllis-pratare en "Dagens Gunnar", kanske inte helt "comme il faut" hos de mer traditionella lyssnarna, men uppskattat av många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".