Från pudelrock till finstämd fredag

Den här måndagen var det verkligen en riktig västernorrlänning som öppnade sitt musikbagage. Han är född i Ramsele, uppväxt i Sollefteå-trakten, bor i Sundsvall, har kontor i Härnösand och är nöjesredaktör för både Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda. Ännu en gäst som omger sig med musik hela dagarna! Och vad plockar en sådan upp ur bagaget, då? Jo, allt från melodiös hårdrock till singer/songwriters och grunge.

Låten jag ärvt från mina familj
Sång till friheten - Björn Afzelius
Min far är musiker och jobbade länge som musiklärare i Västraområdet i Ångermanland. Förutom Beatles och Creedence blev det mestadels svenska singer/songwriters som forsade ur stereon och dessutom spelades hemma. Björn Afzelius och i synnerhet "Sång till friheten" fick jag höra mycket som grabb på 80-talet.

Min första skiva och favoritgrupp
Wanted dead or alive - Bon Jovi
Jag kastades rätt tidigt in i 80-talsrocken genom mina äldre systrar och tillsammans med mina kompisar. Det blev en hel del Ozzy Osbourne, Whitesnake, Def Leppard, Queen, Mötley Crüe, Aerosmith med flera. Men den grupp som jag verkligen fastnade för var Bon Jovi. När "Slippery when wet" släpptes 1986 köpte eller fick jag den på LP. Därefter var Jon Bon Jovi och Richie Sambora, med deras cowboy-look, det absolut coolaste i min värld. "Wanted dead or alive" är plattans bästa spår.

En artist som har betytt mycket för mig
Would - Alice In Chains
Som så många andra hade jag mest bara lyssnat på 80-talsrock med pudelfrisyrer, nitar och läder fram till början av 90-talet. När Nirvana kom med "Nevermind" 1991 och framför allt när Alice In Chains släppte albumet "Dirt" 1992 var det som att få ett musikaliskt slag i magen. Grungevågen, och då i synnerhet Alice In Chains, förändrade inte bara min musiksmak, utan även klädstil och livsinställning.

Bästa konsert jag sett och dessutom de som inspirerade mig till att börja spela gitarr
Plush (akustisk version från albumet "Thank you") - Stone Temple Pilots
När rockgruppen Stone Temple Pilots 2001 släppte albumet "Shangri-La Dee Da" och åkte på Euroopaturné så kom de inte till Sverige. Då impulsåkte istället jag och två polare till London för att se deras konsert - en konsert som var magiskt bra. Gruppens hitlåt "Plush", i akustisk version, inspirerade mig till att börja spela gitarr.

En underbart vacker låt att äta fredagsmiddag till
Sad eyes - Josh Rouse
Underskattade amerikanska singer/songwritern Josh Rouse gör underbar musik som passar perfekt för lugnare tillställningar. "Sad Eyes" från 2006 års album "Nashville" är förmodligen hans vackraste skapelse. En skör melodi med en fantastisk avslutning.

Bästa förfestlåt
Vibrant days - Popsicle
När brittpopen kom i mitten av 90-talet lyssnade jag fortfarande på grungerock. Men brittpopen och indiepopen, med band som Oasis, Blur och Belle and Sebastian, var helt enkelt för bra för att ignorera. Absolut bästa svenska indiepopbandet, och ett av våra bästa band genom tiderna, hette Popsicle. Popsicle har en enorm låtskatt, men "Vibrant days" känns klockren som må bra-låt och förfestlåt.

Musik jag blir glad av
Jag har varit i alla städer - Håkan Hellström
Sveriges popkung Håkan Hellström står för något unikt på den svenska musikscenen. Han varken sjunger eller dansar bäst, men levererar en känslomässig glädje som ingen annan artist. När jag var och såg honom i högform senast på Peace & Love-festivalen i Borlänge gjorde han en ruskigt bra konsert inför tusentals i publiken. "Jag har varit i alla städer" är kanske hans allra vackraste melodi.

Lyssnar jag på just nu
Halleluja! - Ingenting
Som musikrecensent får man lyssna på en stor skörd skivor varje vecka. Många av dem överlever inte längre än någon dag eller högst en vecka. Talangfulla Stockholmsbandet Ingentings kanonplatta "Tomhet, idel tomhet" överlevde betydligt längre. Låten "Halleluja" är starkaste spåret.