Sölvi från Oslo bjöd på smörgås

Onsdagen den 25 november kom Sölvi Stenmarck som till vardags spelar klarinett i Nordiska kammarorkestern till Lönnå i P4 och berättade om norsk matlagningskonst. Med sig hade hon dessutom receptet på dessa goda bullar.

Recept för 12 stycken Norske Bollar.

1/2 pkt jäst.
50 g smör, smält.
2 dl rumsvarm mjölk.
3 ss socker
1/2 tsk kardemumma
ca 5 1/2 dl mjöl.

Tillsätt mjölken (37 grader) i det smälta avsvalnande smöret.
Häll blandningen i bunken, tillsätt jästen. Blanda.
Rör i socker, kardemumma och mjöl.

Jäs degen till dubbel storlek. Knåda degen.
Dela i 12 delar. Forma till runda bullar.
Jäs ytterligare i 30 min.

Gräddas i ugn 240 grader i ca 6-7 min.