Karin Lundquists boktips v.51

Årets sista boktips kommer från Karin Lundquist. Två böcker av samma vassa författare, och vi håller oss på det kanske lite mer konstnärliga planet den här veckan. Det blir en essäsamling och en poesiroman.

Ugglan av Aase Berg
Ugglan vrider sitt huvud runt hela kroppen. Den har koll på det mesta. Det har även Aase Berg, som absolut inte vill vara sval och elegant i sitt skrivsätt utan hellre  få med en och annan svordom, lite svengelska, pinsamma avslöjanden och gärna också några svepande generaliseringar. I essäsamlingen Ugglan får några av Bergs hatobjekt sig en släng av sleven - eller rättare sagt pennan - till exempel penningkåta deckarförfattare och det hon kallar designmedelklassen. Hon gör den tankeväckande kopplingen mellan svårlösta livspussel och väldigt banala deckargåtor, som faktiskt verkar vara en förklaring till det stora intresset.

Människoätande människor i Märsta av Aase Berg
Det här är en poesiroman för unga människor i åtta laddade kapitel. Den handlar om tre 16-åriga tjejkompisars vänskap, längtan, sorg och förtvivlan i ett gråtrist förortsområde till Stockholm.  Osäkerheten är stor om man kan vara hundra procent säker på en kompis och varför vissa platsar i gängvärmen och andra inte som Kristen-Mimmi och killen med "gråblek liten snabel". Det är ingen helt behaglig läsning men ytterst skickligt fångat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista