Karins långsamma fillimpa

Jag gillar att laga mat och baka om jag får "freestajla" lite. Att följa recept är inte riktigt min grej. Det här brödet hittade jag i en medlemstidning och har sen stajlat om det en del. Det är hur enkelt som helst att göra och limpan lagar nästan sig själv. Mums!

Karins långsamma fillimpa

Det här behöver du:
5 dl / 6 dl vetemjöl
3 dl / 2 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
1 dl (på sin höjd) rågkross
1 dl vetekli
2 dl solroskärnor
ca 2 msk linfrön
½ dl (minst) vetegroddar
1 tsk salt
8 tsk bakpulver / 4 tsk bikarbonat
1 l filmjölk
2 dl mörk sirap
Eventuellt kan du fylla på med russin, rivna morötter, nötter, lingon eller annat gott.

Smör och ströbröd (el. dylikt) till formen.

Så här gör du:
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Häll i filen och sirapen. Rör om till en riktigt smetig deg. Häll upp degen i två brödformar. Grädda i ugnens nedre del i knappt 2 timmar på 175 grader. Lägg gärna aluminiumfolie över formarna efter ca 1 timme, för att förhindra att skorpan blir för hård utanpå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista