Eva Sandelin, projektledare för Skavlan och gäst i Musikbagaget. Foto: Karin Lönnå

Inte bara LeMarc i Evas bagage

Eva Sandelin är projektledare för succéprogrammet Skavlan i SVT. Men i dag bytte hon tv mot radio när hon var Lönnå i P4-säsongens första gäst i Musikbagaget. Om hon skulle få bestämma, skulle det bara spelas Peter LeMarc hela dagarna. Men när hon skulle välja låtar den här gången tänkte hon att det kanske var bra för lyssnarna om hon varierade sig lite... Det gjorde hon minsann. Vi fick både skolorgel, 60-talsklassiker och folkkära musikanter. Jo, hon klämde in två LeMarc-låtar också. Och så avslöjade hon att Fredrik Skavlan är precis så trevlig som han verkar, och ett super-proffs.

Ärvd låt från mina föräldrar
Din klara sol går åter opp (Psalm 176) - 15 st skolbarn sjunger
Inte så självklart eftersom musiken inte var någon stor del i mitt barndomshem. Förutom att det sjöngs när någon fyllde år, snapsvisor när det var fest, i kyrkan vid dödslar och födslar och självklart i söndagsskolan som jag gick i varje söndag. Och söndagskolesången framför alla andra var

Min första idol
King of the whole wide world - Elvis Presley
Självklart Elvis Presley som jag fullkomligt dyrkade! Och hade noll förståelse för gänget som hävdade att Tommy Steele var the King! Och självklart trodde jag på bilden av Elvis som renlevnadskillen som bodde hos sin mamma, gick i kyrkan, aldrig drack sprit ...Och att många vuxna förfasade sig över hans höftvickningar och talade om Djävulens musik gjorde det hela ännu med spännande. Så klart!

Just nu gillar jag
Baby I'm a fool - Melody Gardot
Jag hade inte någon relation till henne innan hon var med hos oss i Skavlan. Jag gillar hennes musik men fascineras också av hennes förmåga att komma tillbaka efter en svår olycka som gjorde att hon fick börja om från början med allt; både fysiskt och mentalt. Och hur musiken har hjälpt henne. Imponerande och en helt underbar person! Det enda hon bad om i samband med inspelningen var att ensam få spela lite piano efter sädningen.

En artist som betytt och betyder mycket för mig
Du och jag mot världen - Peter LeMarc
En svensk artist vars texter har jämförts med TS Eliot och Gunnar Ekelöf. Personliga texter som passar oavsett sinnesstämning. Bra som tröst, helt ok att städa till, bra att springa till eller allra helst bara sitta och njuta av. Och framförallt lyssna på texten. Och självklart ska han själv sjunga.

Bra städlåt
Som ett jehu - Östen mä resten
Tycker egentligen att det finns bra låtar att städa till med Peter LeMarc men inser att jag bör variera mig. Har testat i dag och det går alldeles utmärkt att städa till Som ett Jehu med Östen Mä Resten. Blev också lite nostalgi från våra sändningar från Södra Berget. En vågad satsning som gick hem.

Mina två nostalgilåtar alla kategorier
A whiter shade of pale - Procul Harum
Sgt. Pepper's lonely heart's club band - The Beatles
Spela A whiter shade of pale och jag förflyttas till Umeå och slutet av 60-talet. Umeå som redan då var känt för sina många jazzkonserter och jazzfestivaler. Men den låt som betraktas som den tidens landsplåga var A whiter shade of pale. Den spelades överallt, i radion och på alla uteställen. Och visst diskuterade vi då också vad låten egentligen handlar om. Och det ser jag att man gör fortfarande på nätet! Och Beatles, ja vem kunde motstå?

Tröstlåt
Ska nya röster sjunga - Monica Zetterlund
Jag såg Monica live en gång några år innan hon dog och det var en fantastisk upplevelse. Mikael Wiehes text säger allt! När man funderar över hur det ska gå med allt - stort och smått - är det skönt att höra den här texten. Det kommer alltid nya människor som engagerar sig, nya röster som vill höras.

Låt till mina barn och barnbarn
För ett barn - Peter LeMarc
Jag tar mig friheten att ta med ytterligare en LeMarc. Han skulle med Ranelidsk ödmjukhet kunna säga att detta är det vackraste som har skrivits till ett barn. Och om relationen barn-föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".