Första boktipset från Karin Lundquist

Karin Lundquist är först ut att tipsa om böcker det här året. Veckans båda böcker handlar om historien och släktband. Visst har du någon gång hittat något gammalt i en vrå och undrat vilken koppling det har till din historia, eller någon annans? Då kan du ta hjälp av en av böckerna och är du intresserad av lokalhistoria kring Sandviken - eller bara vill läsa en roman som utspelar sig i Sandviken-trakten - då ska du grabba tag i den andra boken som Karin tipsar om.

Bergets döttrar av Anna Jörgensdotters
Bergets döttrar är en kollektivroman om livet i och runt Sandviken i mitten av 1900-talet; om de tre systrarna och två bröderna Steen som växer upp där vid Kungsbergets fot. Anna Jörgensdotter kommer själv därifrån men förutom egna minnen och intervjuer med äldre sandvikare, har hon borrat sig ner i arkiven och läst på i tidningslägg och samlade brevväxlingar från den tiden. Eftersom hon är en författare med stor gestaltningsförmåga har det blivit en roman av kött och blod och med hög närvarokänsla.

Handbok i konsten att skriva mikrohistoria av Anna Götlind och Helena Kåks
Även om man inte är författare kan alla bedriva mikrohistorisk forskning; mitt emellan släkt- och hembygdsforskning parat med lokalhistoria. En bra bok att hålla i handen då är Anna Götlinds och Helena Kåks. I den beskriver de hur man går till väga om man t ex har hittat ett par skinntofflor på vinden i sitt nyköpta hus i Dalarna och man undrar vem som en gång burit dem. I detta fall var det Bönhus-Anna. Hennes slitsamma liv i början på förra seklet framträder allt tydligare med hjälp av funna foton, brev och intervjuer med människor som träffat henne.

Plötsligt triggas minnet igång och egna okända släktingar dyker upp. Kanske har man ett gammalt foto hemma eller någon ärvd sak som man undrat över.

Med mikrohistorisk forskning kan man gå på upptäcksfärd och ge berättelser åt både människor och ting, sådana som förut varit helt tysta och okända. Spännande!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".