Karin Lundquists boktips v.4

Den här veckan infaller Förintelsens minnesdag och Karins tips har anknytning till den. Dels Nobelpristagaren Herta Müllers bok Andningsgunga och så berättar Karin om ungdomsboken Sophie Scholls korta liv och om det lilla häftet ...om detta må ni berätta.

Andningsgunga av Herta Müller
"Jag vet att du kommer tillbaka" sa sjuttonårige Leopolds mormor när han hämtades av ryssarna för deportation till arbetslägret i Ukraina. Efter Röda armens inmarsch i Rumänien 1944 gjorde man så med tyskspråkiga män i arbetsför ålder. Mormoderns ord blev Leopolds tröst de fem åren av umbäranden i lägret med ständig kyla,hunger och hårt arbete. Detaljkunskaperna om lägervardagen är Oskar Pastiors, Herta Müllers vän och kollega, som dog innan boken blev färdig.

Dessutom berättade Karin Lundquist om Sophie Scholls korta liv och ett litet häfte som Regeringskansliet och Forum för levande historia gav ut 1998, nämligen ...om detta må ni berätta. Allt med anledning av Förintelsens minnesdag den 27 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".