1 av 4
Eva Starrin garnerar laxpuddingen med dill. Foto: Sofia Forell
2 av 4
Laxpudding och sallad från Blekinge. Foto: Sofia Forell
3 av 4
Härlig sallad. Foto: Sofia Forell
4 av 4
Laxpudding à la Blekinge. Foto: Sofia Forell

Laxpudding från Blekinge

Vi åker vidare i vår resa med Svenska smaker. Förra veckan var vi på Öland. Nu åker vi till Blekinge. Eva Starrin kom och bjöd oss på en suverän laxpudding med tillhörande sallad samt en äppelkaka. Eva Starrin är född i Kullemåla, en liten by som ligger mellan Svängsta och 2,5 mil norr om Karlshamn i Blekinge län.

1 november 2004 flyttade hon till Härnösand.

Laxpudding 4-6 portioner (ca 50 minuter)

Du behöver:
10 medelstora potatisar
1-2 gula lökar
400 g färsk lax
2 dl fihhackad dill
4 ägg
4 dl grädde (mjölk)
Salt, svartpeppar, cayennepeppar (väldigt lite), och socker (som brytningssmak)
Smör

Gör så här:
1. Smörj en eldfast form.
2. Skiva potatisten i ½ cm tjocka skivor.
3. Skala och skiva löken - fräs den mjukt.
4. Skiva laxen.
5. Varva potatis, lax, lök och dill.
6. Börja och sluta med potatis.
7. Vispa ägg, grädde (mjölk) och kryddor (ett uns av varje).
8. Häll blandningen över laxen.
9. Klicka över 3-4 rejäla smörklickar.
10. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter tills den fått gyllenbrun färg (225 grader).
11. Servera med skirat smör och en sallad.

Äppelkaka 4-6 portioner (25 minuter)

Du behöver:
6 medelstora äpplen
3 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl ströbröd
Smör

Gör så här:
1. Smörj en eldfast form.
2. Skala och skiva äpplena.
3. Varva äpplen, kanel, kardemumma, socker, vaniljsocker, ströbröd.
4. Avsluta med att lägga några rejäla klickar smör överst.
5. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i 25 minuter.
6. Serveras med vaniljsås eller vispgrädde spetsat med lite vanilj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".