Ulla musikmakade sitt bagage

Den här gången fick Musikbagaget besök av en påhittig dam, nämligen Ulla Sjöström, som var den som drog igång Musikmakarna i Örnsköldsvik. Hon berättade om sin musikaliska resa från tidig barndom och fram till i dag, via olika musikstilar och artister. Och så fick vi veta varför hon är så intresserad av Melodifestivalen ...

Min första musikaliska upplevelse / Ärvd låt från mina föräldrar
En vanlig människa - Frank Ådahl
Intresset för musik och resor skapades av mina föräldrar. Med den bakgrunden kom jag sedan att arbeta just inom de områdena, och gör så än.

Vi var en stor familj med 7 barn i tät följd som växte upp på en liten gård mitt emellan Umeå och Skellefteå. Pappa och mamma sjöng mycket, spelade "Göingeflickorna" och annat käckt i den bruna grammofonmöbeln. De ledde också en sångkör hopplockad från byarna runtomkring. Eftersom vi var så många barn hade de svårast att lämna oss ensamma så sångövningarna hölls kvällstid i vårt vardagsrum och vi barn lyssnade alltid i våra sovrum våningen ovanför.

Pappa lärde oss alla att spela gitarr, och vår ende bror fick spela bas. När vi närmade oss skolåldern hade vi hunnit bli fyra barn som kunde sjunga i stämmor och då startades "Familjen Sjöström". Vi åkte land och rike runt och sjöng, mest i kyrkor och bönhus, men också i folkparker och andra sammanhang. Mest andlig sång, folk/visa, lite gospel, barbershop mm. Så småningom var vi sju barn som reste runt med föräldrarna och gjorde mer än 1000-talet sångtillfällen.

Den sångskatt jag fått med mig från uppväxten är enormt stor. Jag har svårt att välja en särskild låt, det finns så otroligt många vackra som betytt så mycket i olika sammanhang. Därför har jag istället valt en nyare låt från Frank Ådahl, "En vanlig människa". Den sammanfattar på ett bra sätt det viktigaste jag har kvar från många hundratals sånger under uppväxten med familjeturnéerna: kärleksbudskapet, kärnan som är kvar när man växer upp och skalar av bit efter bit av påhittade regler och mänskligt trams som lagts till inom många kyrkor och ofta bara förstör. Och Frank är en eminent sångare vilken genre han än ger sig på.

Låt som påverkat mig och som fortfarande håller
You've got a friend - Carole King
Som 17-åring började jag läsa på en musikutbildning, och då fick jag en väldig input från all sorts musik genom mina studiekompisar. Jag blev i stort sett allätare. Favoriter just då var bland andra Chicago, José Feliciano, Dionne Warwick, och Carole King. Carole har en del underbara låtar, jag har valt "You've got a friend". Den håller måttet fortfarande när någon behöver tröst och peppning!

Den här blir jag glad av
All of me - Ella Fitzgerald
Att upptäcka jazzen var en Aha-upplevelse. Jag har spenderat många timmar både med att hänga runt på olika jazzkonserter, sjunga själv, och ligga i bastun i min ensamhet och lyssna! Vinyl har en given plats, skivsamlingen har jag aldrig plockat bort fast CD:n kom. Det finns en helt outstanding version av den klassiska "All of me", med Ella Fitzgerald på en skiva som heter "Ella Sings Gently with Nelson", 1993. Den här versionen av "All of Me" är speciell. Man kan inte annat än bli glad av Ella i den här låten! En helt outstanding version!

Lyssnar jag på just nu
Manipulated - Hanna Lindblad (och andra Musikmakarlåtar. Både nya som inte förlagts än, och andra som ligger ute.)
För 12-13 år sedan började jag arbeta med att skriva fram eftergymnasiala utbildningar inom turism, media och musik att förläggas i Örnsköldsvik. Musikutbildningen döpte jag till Musikmakarna, för att betona hantverket med låtskrivandet. De första medarbetarna jag anställde/knöt till skolan var Frank Ådahl och Mårten Eriksson. Mårten flyttade sedan till branschen i Stocholm, men Frank är kvar än - och han är en ovärderlig tillgång med sin erfarenhet och sitt kunnande.

Många undrade hur det skulle vara möjligt att bedriva en utbildning som har sånt behov av närhet till branschen i lilla okända Ö-vik istället för i Stockholm, där musikbranschen sitter. Det har fungerat alldeles utmärkt. Vi har i stort sett hela branschen med oss, och de kommer till oss! Nu har Musikmakarna blivit Yrkeshögskola och vi ska satsa ännu mer för att bredda den internationella arbetsmarknaden för våra studenter. En unik utbildning i hela landet, Norden och även ute i Europa, påstår en del i branschen. På musikmässan i Cannes i januari fick jag frågan om inte Sverige måste vara det land i hela världen som har störst musikexport räknat per capita? En intressant fråga som också belyser Sveriges status och rykte som musikland. Man brukar säga att det svenska musikundret grundades med musiklivet i frikyrkorna och sedan fortsatte med Kommunala Musikskolan.

Vinnaren av Norges melodifestivaltävling Didrik Solli-Tangen med låten "My Heart Is Yours" som skrivits av en av våra f.d. musikmakarstudenter, Hanne Sorvaag, tillsammans med Fredrik Kempe. Vi gör så, vi tar in någon student från våra grannländer varje år, som Brandur från Färöarna, och Hanne från Norge, och sen importerar vi dem så de blir svenskar och bosätter sig i landet. Det är väl ett ganska bra koncept…?

Just nu följer jag faktiskt Melodifestivalen eftersom vi har flera bidrag från utexaminerade studenter med i den svenska tävlingen också. I lördags i Sandviken (Manipulated), och så i Göteborg nästa helg, (Niclas Lundins bidrag med Kenneth Gärdestads text).

(Ännu) en artist som påverkat mig
Please send me someone to love - BB King
Och sedan upptäckte jag blues, jazz, funk och mycket annat kul på musikarenan. Jag har haft underbara musikupplevelser inom blues-genren. BB King är ju också en artist som är stor i många bemärkelser. Har varit, i alla fall, nu är han 84 år! Låt: "Please send me someone to love" från LP:n "Love me tender".

Låt som tar tag
Caruso - Luciano Pavarotti
Klassisk musik kom med musikstudierna och det är ju ett helt hav att ösa ur, fantastisk musik för särskilda sammanhang och sinnestämningar. Eftersom jag är stor Italien-freak har jag valt en operalåt med "den Grandiose", Pavarotti, med "Caruso". Ingen har gjort "Caruso" med sådan lidelse som Pavarotti gör den här. Svårslaget!

Låt som väcker minnen från mina resor
Awa awa - Wes Madiko
Resor kom också att bli en del av min försörjning. Jag är en stor Afrika-vän. Tänk en tidig morgon i dallrande gryning, på savannen långt uppe i Kenya, på väg ut på game-drive i Masai Mara med The Big Five som mål. Lejon som stryker mot jeepen så nära att man kan lägga ut handen och dra över pälsen när den passerar. Stolta giraffer som vaggar fram. Elefanter, zebror, bufflar i stora hjordar. Och när alla de fantastiska djuren vandrar mellan den intilliggande nationalparken Serengeti i Tanzania, - obeskrivbara upplevelser. En kontinent med stora sår från en historia som inte alls ligger långt bakom. Och nu FotbollsVM i sommar i SydAfrika. Ska bli spännande att se vad det kan komma att betyda i förlängningen. Lite African Roots: Låten "Awa Awa" med Wes.

Låt till min kära
Handens fem fingrar - Lisa Nilsson
En låt till mina älskade: jag är KÄR! I alla underbara barnbarn! Det är en gåva att bli äldre och få barnbarn att älska, slösa kärlek över, och känna den besvarad!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".