Lilian Bokestig. Foto: Sofia Forell

Molltoner till en glad rockveteran

Det ska vara tungt men inte gå för snabbt, det ska finnas mycket känsla i rösten och gärna vara mollstämt om Lilian Bokestig får bestämma. Och det fick hon i veckans Musikbagage. Till vardags är Lilian musikkonsulent, sångerska, artist, musiker och ... ja, säg vad hon INTE gör eller har gjort när det gäller musikbranschen. I P4 fick vi höra både väntade och oväntade delar av bagaget.

Min första idol
Very last day - The Hollies
Well, jag föddes i Stockholm av en ur-stockholmsk pappa och en norrländsk mamma (Åsele i södra Lappland) och pappa lirade väldigt mycket i olika band då, vi snackar alltså slutet av 60-talet. I den tidens anda fraktades jag såklart med på gigen i en babylift och blev tidigt "klar över" vad som var bra musik och inte… När jag var tre år dissade jag The Beatles och hyllade The Hollies! Har ett klockrent minne av hur jag förklarade för pappa att sångaren i The Hollies sjöng SÅÅÅ mycket bättre än "Beatlarna". Helt klart mina första idoler. The very last day är hur cool som helst!

Ärvd låt från mina föräldrar
Förut (när jag var liten) - Monica Törnell
Pappa tog ofta och gärna upp gitarren så fort det var folk hemma hos oss. Cornelis, Stefan Demert, Owe Törnqvist spelades ofta och gärna. Men en artist fastnade stenhårt hos mig är Monica Törnell. Förut är en fantastisk låt och hon sjunger så sagolikt bra!

Just nu lyssnar jag på
My favorite mistake - Sheryl Crow
Sheryl Crow är min absoluta kvinnliga favoritartist! Min husgudinna. Hopplöst att välja en låt med henne men till exempel My favorite mistake är kanon. Den har hon faktiskt tillägnat Eric Clapton som hon hade ett förhållande med. Det funkade inte så bra att döma av texten …

Det här får mig att dansa
Welcome home - Coheed & Cambria
Jag dansar verkligen aldrig! Däremot studsade jag rätt bra när min son Sebastian krävde att vi skulle åka ner på Sweden Rock för två år sen för att han måste se Coheed & Cambria annars skulle han dö! När de körde Welcome home var det värt de nästan tvåhundra milen tur och retur. Blev så där hopplöst fjortisförälskad i sångaren Claudio Sanchez. Vilken karisma och vilken röst!

En artist som har betytt mycket för mig
When a blind man cries - Deep Purple
Är galet Purplefan! Fast det gills bara när Gillan sjunger. Jag och syrran skramlade pengar för att kunna köpa "Made in Japan", på vinyl då förstås… Fast en låt som inte är med där är en låt som jag (eftersom jag såklart läst Gillans memoarer) vet är skriven i en studio vid fyratiden på morgonen i ett möjligen whiskeyrusigt tillstånd… When a blind man cries. Den här låten bara ångar av känsla, vemod och genialiska harmonier. (Så bra låtar kan man inte skriva idag, för de är redan gjorda, ackorden redan tagna…). Jag börjar nästan gråta när jag hör den.

Bästa peppningslåten
Easy Living - Uriah Heep
Lätt som en plätt! Det går inte att stå still till den här, man blir så glad.

Låt till min älskade OCH den låt jag gillar lite i smyg
Hvad gör vi nu, lille du - Gasolin
När jag och min pojkvän Jimpa skulle ut och åka bil i somras sa han att han hade köpt en skiva som han tyckte att vi skulle lyssna på under resan. Det visade sig att det var en platta med Gasolin - så vi gillade dem båda två, fast i smyg. Men säg det inte till någon!...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista