Lena Sjödins boktips v.8

Veckans två pockettips är båda skrivna av debutanter och utgår båda från terapisessioner. Den ena har temat far och son och är en lågmäld berättelse. Den andra är en riktig nagelbitare till spänningsroman.

Skynda att älska av Alex Schulman
Alex är på väg till familjens torp för att närma sig minnet av sin far. Det är fem år efter pappans död och alla tankar och känslor har han hittills skjutit undan. Sorgeprocessen har aldrig fått ta plats, tills nu. Vilken sorts pappa var han egentligen, den kände TV-mannen Allan Schulman? I terapisoffan hittar Alex mod att leta i sina minnen, kraft att släppa in sorgen och vetskapen om vad åldrandet gör med en familj. Bra och snabb läsning, en påminnelse om hur viktigt det är att inte skjuta upp närvaro och samvaro med de människor som står en nära. Att skynda sig att älska.

Någons sorts frid av Camilla Grebe och Åsa Träff
Siri är terapeut och delar mottagning med två kollegor. De har en bra och trevlig stämning, hjälps åt och stöttar varandra. Vi får följa Siris patienter med hjälp av de journalanteckningar som hon gör under och efter varje terapisession. Allt eftersom korsas deras öden och en av dem hittas plötsligt död i närheten av Siris hem. Förutom det som sker har Siri också en hel del smärta att hantera. Mestadels gör hon det med vin och hårt arbete, men allt brakar när hon inser att det faktiskt är hon som är offret i den berättelse som rullas upp.