1 av 2
Inger Lundin från Frånö lagade raggmunkar. Foto: Kerstin Ericsson
2 av 2
Raggmunkar från Östergötland. Foto: Kerstin Ericsson

Hemlagat från Östergötland!

Inger Lundin föddes i Skåne, men flyttade som ettåring till Östergötland. Numera bor hon i Västernorrland, närmare bestämt i Frånö och hon berättade om minnen och om matintresset som väcktes av mamma och mormor hemma på gården.

Inger berättade också hur hon fick sin dotter att smaka raggmunkar... förklädda till pannkakor! I P4 fick vi smaka de östgötska raggmunkarna - utan förklädnad - tillsammans med stekt sidfläsk och den gudomligt goda hemlagade lingonsylten. Här har du receptet, men som Inger sa: "Jag lagar dem mest på en höft..."

Raggmunk med fläsk och lingonsylt

Det här behöver du:
5 st potatisar
1 ägg
2 dl mjölk
1 dl mjöl
Salt till kryddning

Riv potatisen på mellanstorleken av rivjärnet och häll bort vätskan. Blanda sen alla ingredienser till en smet som inte får vara för hård, gärna lite lös. Stek i rapsolja. Raggmunkarna serveras tillsammans med stekt sidfläsk och lingonsylt, gärna hemlagad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".