Folkligt, festligt, fullsatt?

Från barnsben har musiken funnits med i Christer Joalds liv. Nu är han vd för Folkets Hus i Örnsköldsvik, eller "folkparkschef" som han hellre vill kallas till vardags. "Det låter mycket mysigare..." Mysigt och bitvis folkligt var också en del av hans musikbagage i P4. Det blev både visa, dansband, Motown-soul och ett lingonris i ett cocktailglas.

Ärvd låt från mina föräldrar
Min gitarr - Sven-Ingvars
När jag fyllde 7 år fick jag min första grammofon. Med grammofonen följde två singlar. En av dem var Fröken Fräken med Sven-Ingvars. Knappast en 7-årings förstaval, men jag förstår mina föräldrars dilemma: Hellre köpa en skiva man själva ville ha, än att avslöja för pojken vad han skulle få i present. Kult har det väl i alla fall blivit med Sven-Ingvars och så här lät singelns baksida.

Min första idol
Hej systrar, hej bröder - Svante Thuresson
Den 29 januari 1966 satt en 10-åring i TV-soffan hemma i Västerås. Det fanns bara en TV-kanal på den tiden, så valet var rätt givet: Melodifestivalen. Som startnummer ett framförde Svante Thuresson en sång som hette "Hej systrar, hej bröder" och 10-åringen, som var jag, blev helt fascinerad. Så tufft att han både sjöng låten och knäppte i takt med fingrarna samtidigt. Sedan dess är Svante en stor idol. En riktigt musikantisk sångare. Och inte gör det saken sämre att låten är skriven av Åke Gerhard Larsson - från Utansjö! Fast det visste jag förstås inte 1966.

Just nu lyssnar jag på
Bang - Elin Ruth Sigvardsson
Jag är enormt imponerad av alla dessa nya, unga singer-songwriters som verkar dyka upp som svampar ur jorden. Var har de lärt sig allt de kan? Speciellt förtjust är jag i de som försöker återskapa sound från popens barndom 60-talet. Dit tycker jag den begåvade mönsteråstjejen Elin Ruth Sigvardsson hör, så henne lyssnar jag gärna på.

Min smyglyssning
Kärleken har flyttat in hos mig - Agneta Olsson (och Peter Grundström)
Som gammal dansbandsmusiker är det bara att erkänna: "Ja, det händer att jag lyssnar på dansband". Litet skämmigt i musikerkretsar, men ingenting att skämmas för egentligen. Tycker jag. Dansbandsmusiken har en viktig roll att fylla som kontaktskapare. Men musiken ska vara bra utförd och gärna i original av den som skrivit musiken. Peter Grundström från Björna är ett bra exempel. Han skriver schyssta danslåtar!

Låt som får fötterna att börja röra sig
Walk between the raindrops - Donald Fagen
Ska villigt erkänna att jag inte är någon stor dansör. Men när den här låten går igång så gör jag det också. Det svänger så att jag får svårt att sitta still. Donald Fagen är en av mina stora idoler. Har haft förmånen att se honom live två gånger - och det är två härliga musikminnen.

Låt och artist som betytt mycket
Trubbel - Tommy Körberg
Den här låten har mycket att säga. En fantastisk, berättande text skriven av en av mina största vissångaridoler, Olle Adolphson. Tyvärr bortgången. Jag gillar verkligen dramaturgin i den här visan, som slutar i ett riktigt komiskt antiklimax. Att den sedan sjungs av en annan idol, Tommy Körberg, gör inte saken sämre. Han sjunger alltid med känsla och gör aldrig någonting halvhjärtat.

Sentimental snuttefilt för tröst och värme
Gröna små äpplen - Monica Zetterlund
Monicas innerliga stämma funkar alltid som tröst för mig. Jag blir mjuk och upplyft till sinnes. Låtens jordnära vardagsrealism är också något som tilltalar mig. En kärleksförklaring utan större åthävor. Så här är det bara. Stikkan Andersson blev ofta utskälld för sina pekoral till texter, men här ger jag honom en stor guldstjärna.

Bästa peppningsartist 
(Your love keeps lifting me) Higher and higher - Michael McDonald
Michael McDonald är en annan av mina husgudar. Han får mig alltid på bra humör med sin sångstil. Hans litet mumliga och grötiga stämma tilltalar mig, den är som ett instrument som mixar fint med övriga instrument i bandet. Dessutom är han en gudabenådad poppianist. Jag var litet tveksam när han började spela in gamla Motownlåtar, men nu har han gjort tre album med Motownmusik och jag tycker att han tillfört en ny dimension till de gamla soullåtarna.

Det här lyssnar jag på när jag kör bil
Are you the one - Peter Cincotti
Ibland har det hänt att jag köpt skivor som jag varit tveksam till om resten av familjen kommer att tycka om. Därför har jag börjat med att spela dem i bilstereon för mig själv när jag varit ensam i bilen. Vissa skivor har blivit kvar där. Den här till exempel. Peter Cincotti är en ung amerikansk jazzpianist, sångare och låtskrivare som för tankarna till Hoagy Carmichael or Mel Tormé. Mycket bra och svängigt, tycker jag. Passar perfekt som farthållare.

Låt till min älskade
You are the sunshine of my life - Stevie Wonder
Jag har själv haft den här låten på min sångrepertoar i många år. Och jag tröttnar aldrig på den, vilket väl tyder på att den har hög kvalitet. Liksom den som skrev låten, Stevie Wonder, också har. Som kärleksförklaring är den helt perfekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".