Monika Westins boktips v.9

Monika har den här veckan valt ut tre böcker ur floden av barnlitteratur bland bokreahögarna. De handlar om vakna flickor, läskiga djur och en liten pojke och hans alruna.

Flickorna som var vakna för länge av Barbara Voors
De fyra flickorna Frida, Ellen, Janna och Andrea är ute och städar upp efter en imponerande storm. De hittar massor av olika saker och under en buske ligger en liten silverask med fyra piller i och en vers. På den lilla asken finns tre fullmånar. De skyndar sig att svälja varsitt piller så inte killarna i 45:an ska komma åt asken. Helt plötsligt så är flickorna vakna varje natt och pigga hela tiden. De är proffs på det de redan varit bra på, skriva, måla, sjunga och fixa med datorer. De är en del av vuxenvärlden, men bara på natten. Andra vuxna vill träffa dem, på dagtid, men då är de som vanligt. Så ingen vet vem som målat alla vackra tavlor på museet, eller vem som sjunger låten som spelas på radion hela tiden. Deras föräldrar tycker att en hel del saker är märkliga, som att bilen inte står på parkeringsplatsen där de ställde den eller att det finns en massa god mat i frysen. När tre fullmånar har gått är flickorna så trötta igen och undrar hur länge kan man vara vaken egentligen?

Läskiga vidunder och sällsamma djur av Per Gustavsson & Katarina Strömgård
Berättelser om märkliga och ofarliga djur. Det fanns mycket som skrämde folket förr i tiden. I de mörka skogarna, vi de djupa sjöarna och på den ödsliga kyrkogården om natten, rörde sig figurer och otäcka varelser. Var det en varulv? En blodtörstig varg? Vad är det som gnäller, ylar och skrämmer? Bäckahästen, Skrattaborren och Kyrkogrimmen är några av de figurer som finns i de 17 berättelser som är samlade i den här boken.

Dödgrävarens gåva av Maud Mangold
Samuel är växer upp på barnhem och i fosterhem, i Göteborg i mitten av 1800-talet. En dag får han en mystisk rot av en dödgrävare, en alruna. Strax därefter så får han en lärlingsplats hos en skräddare och tillsammans med sin goda vän Lisa, också hon från barnhemmet, så har Samuel en ljus och spännande tillvaro i den växande staden. En dag försvinner alrunan och det ser ut som om att turen ska försvinna för Samuel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".