1 av 6
Bohusläns landskapsrätt - Äggost. Foto: Sofia Forell
2 av 6
Så här fast och fin blir den när den får stå över natten. Foto: Sofia Forell
3 av 6
Olle Danielsson med den speciella äggostformen. Foto: Sofia Forell
4 av 6
Det är små hål i äggostformen så att vätskan ska droppa ur. Foto: Sofia Forell
5 av 6
Olle Danielsson är snabb i vändningarna när han stjälper upp äggosten på ett fat. Foto: Sofia Forell
6 av 6
Olle Danielsson hade det tufft att få tag i en äggostform i Västernorrland. Foto: Sofia Forell
Svenska smaker

Äggost från Bohuslän

Olle Danielsson, bor numera i Granlo i Sundsvall, men kommer från Stenungsund i Bohuslän. Han lagade Bohusläns landskapsrätt - Äggost.

Du behöver:
2 l mjölk
3 ägg
2 dl grädde
2½ dl gräddfil
1½ tsk ättika
Strösocker

Gör så här:
1. Vispa samman ägg, grädde, gräddfil och ättika i en kastrull.
2. Häll i mjölken och rör om. Sätt på spisen på medelhög värme. Rör om hela tiden tills kokpunkten då det "skär".
3. Låt det vila i ca 15 minuter.
4. Ös upp med en hålslev i äggostform eller durkslag. Sockra mellan varje laget.
5. Låt står svalt i formen över natten.
6. Stjälp upp på fat.
7. Avnjutes förslagsvis med socker, sylt eller som förrätt med sill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista