Håkan Strandell från Ånge. Foto: Sofia Forell/SR Västernorrland

Håkan Strandell gäst i P4

Som brukligt är så gästas vi varje måndag mellan 12-13 av en gäst som delar med sig av sitt musikaliska musikbagage. Denna vecka är det Håkan Strandell, kulturarbetare, från Ånge som fått äran att välja och vraka bland sina musikaliska favoriter.

Mitt Musikbagaget
-
Håkan Strandell Ånge

 

1. Min första musikupplevelse:   Highway star , Deep Purple
Mina bröder Pelle och Jörgen spelade musik på vår tvåkanaliga Tandberg..(top ofthe line i början av 70). Jag var kanske 8 år när jag hörde Led Zeppelin, Jethro Tull, Deep Purple m fl innan det så var jag själv med i förberedande musikklass i Kiruna och Herr Gurka känns inte så intressant.
Ovanstående låt har sedan gett  mig två stora upplevelser i livet. 1:a var Deep Purple återförening i Stockholm -85 och när mitt band UNIT spelade låten som avslutning på en på en konsert på Sandgrundsudden i karlstad för ca 5 000 personer oc kravallstaketet brast.

2. Årvd låt av föräldrarna:   Summer time,  Miles Davies
Min pappa Gunnar var muiklärare vid kommunala musikskolan och under tiden i Kiruna även med i Kiruna Big band. Jazzen har genomsyrat min uppväxt men även klassisk musik som Haydens trumpetkonsert o dyl..

Jag valde Miles version för att den är så coolt arrangerad och att Miles naturligtvis fanns hemma och på tv/radio på 60/70 talet. Jag spelar själv jazz med glädje men det blir inte så ofta. I sommar ska vi dra ihop ett gäng till mini Jazzfestivalen på Ånge camping. Det ska bli riktigt skoj.

3. Just nu lyssnar jag på:  Pink, Funhouse
Inte helt färskt men på Pink´s senaste album finns en del guldkorn och med spotify hemma så är det enkelt att hitta bra musik, lite för enkelt, jag blir gärna sittande länge bara med att leta.

4. Musik jag lyssnar på när jag kör: Audioslave,   I am the highway.
Audioslaves album från 2002 är otroligt bra. För mig är det inte bara låtarna utan musikerna, arrangemangen och texterna. Chris Cornell sjunger ju otroligt bra och Tim Commerfords basspel, ja vad kan man säga… gjorde att jag hittade tillbaka till Rocken igen efter en tid utan att lyssna alls på musik. Spelade mest själv och tappade den viktiga inputen till musiken. Vad det gäller texten så är den ju klockren i min tolkning ..Vi är inte bara vad vi verkar vara utan också en del av något större, eller ett sammanhang. Djupsinnigt men,,

5. Musikaliska influenser/vad jag lyssnar på när jag softar:  Sting, Shape of my heart
Police dök upp sent 70 tal och spelade punk/reggea/ska med en kvalité som andra band inte var i närhetan av. Jag läste i en artikel om Sting att han som var Jazzbasist drogs mot den energi som Punken hade,  att de sedan utvecklades till ett ” high end” pop band är väl naturligt jag spelar Police senare under en av mina punkter. Men denna låt av Sting är bland det vackraste man kan lyssna på text, harmonier och melodi. Ja och så är ju Sting en grym sångare.

6. Musikaliska influenser. Chaka Khan  We can work it out.
I början av 80 talet hemma på pojkrummet I Parteboda utanför Ånge, spelades mest rock och mina band spelade punkig rock. När jag 1982 blev tillfrågad Av Lars Olof Johansson. LOJ driver idag Steamclub) att spela med delar av bandet ISIS..dåvarande storheter i Ånge, där alla fortfarande spelar. (Ånge andan, kommer till det senare) Vi spelade jazzrocks/symfoniorienterad musik och Tomas Nordin spelade denna skiva för mig. Här upptäckte jag mixen mellan jazz/soul/pop och vilken sångerska Chaka är. David Fosters produktion och syntbasspel är ju häftigt det med.

7. Musikaliska influenser, Stevie Wonder  Master blaster.
En milsten för min del, 1987 var jag och trummisen i UNIT, Örjan Nilsson på ett läger i Härnösand, Murberget. Vi var all med i nätverket kring TBV´s kursledare. Jag hade gitarr- och Elbaskurser på kvällstid och vi hade en hel helg med musikutbildning. I min grupp fick vi denna låt på repertoaren och jag kände att mitt basspel var som klippt och skuren för mer rytmiskt spel, visst hade jag spelar reggae och funkbas, tidigare men… här kändes allt rätt.

Ett av mina coverbandet ”Supermen” , hade med den på listan.

8.  När jag dansar/eller åtminstone rör på mig :   Jamiroquai  Too young to die
Finns alltid med i MP3:an. Bästa av världar, sväng, bra sång, bra basister och  arrangemangen byggs ofta runt Moog syntar, som jag älskar, det började med Rainbow Rising och Kebnekajse på 70- talet för min del, ett grymt ljud. Man kan inte stå still!!

9. När jag peppar mig: Peter Gabriel  Big time.
”SO”  skivan är nog den mest spelade hemma hos mig. Låten handlar om att lämna det lilla bakom sig och se större vyer, kan verka motsägelsefullt för en som bott i Ånge sedan 1976, (Bodde i Sundsvall 81-83 då jag var på väg in i (Gina Jacobi´s band ”Promemoria” men tackade nej)  men det jag gillar förutom svänget och Tony Leins bas spel,  är att inte sitta ner och vara nöjd utan att prova nya saker och det har jag ju gjort mest hela mitt liv. Att lyckas genomföra något är ju Big time, som för min del första Träslaget 1994, projektera en KY utbildning i Kemiteknik 2001 eller att genomföra en seminarieserie i Rumänien i ett internationellt AF projekt 2009.

10. Till den jag älskar: Police, Every little thing she does is magic.
Vi möttes på en kvällskurs i gitarrspel för snart 24 år sedan, min nuvarande fru Malin och jag. Låten låg ofta på skivtallriken i min lägenhet i Ånge under våra första år tillsammans.
Och vi har nu tre härliga barn, undrar vad de får för musikbagage.

Om det finns plats.

”Ånge-andan”  Corroded  Enigma, Takida, Jaded.  Gott mos Ta en morot.
Det skrivs en del om vad som har gjort Ånge till rock-kommunen. Jag tror att vi har en avslappnad attityd till musiken där alla kan vara med, Under ”Kulturnatten” spelar alla som vill, oavsett nivå, vi hade Källaren på 80-90 talet med en bra live scen, där jag var ansvarig för bokningarna. Många lokala band spelade där. Träslaget har alltid haft lokala band även om det funnits andra band under kvällen.  

Det kanske viktigaste är något slags mentorskap, där äldre musiker tar med yngre förmågor så att de kan utvecklas, under mina år som musiklärare 87-96 ändrades undervisningen till mer praktisk handledarledd undervisning, musikskolan har gått mer och mer mot ensemble spel /rockgrupper, vi hade kurser i Kulturbanken som var gamla bankhuset i Ånge. Etc.

Ett exempel var att 1991 startade Ånge kabaré (Lokal teaterförening) Där jag var musik ansvarig, vi drog ihop rockrävar och musikskoleelever, 13 manna bandet ”Gott mos” var bildat. 1992 gjorde vi en skiva inspelad i Trondheim, producerad av Mikkel S Eriksen, nuförtiden demonproducent i New york (Stargate prodution) producerar Rihanna, Beyoncy Shakira m fl. Recenserad av ST med en avbruten gitarr och 600 sålda skivor, flera lokala TV sändningar och först CD:n från Ånge med låten ”Ta en morot” spelad/sönderspelad i radio Västernorrland. Minns att Lars T fick ett mejl där någon bad honom sluta spela låten.

Håkan Strandell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista