Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.
Svenska smaker

Älgbiffar från Dalarna

Publicerat onsdag 10 mars 2010 kl 12.26
1 av 3
Älgfärsbiffar med rotsaker och en underbar kantarellsås
2 av 3
Mycket nöjd Karin Lönnå med veckans matgäst, Betty Djupenström.
3 av 3
Lite utanför "tävlan" så bjöd Betty även på "boppen" (rom och skagenbakelse). Yummi Yummi.

Betty Djupenström ursprungligen från Grängesberg i Dalarna, numera Bollstabruk, blev mer eller mindre kidnappad av Lönnå-redaktionen då hennes klingade dalmål och stora matintresser mer eller mindre självskrev henne som gäst i vår serie Svenska Smaker.
Och wow. Det blev en trerättersmeny med Älgbiffar som kronan på verket.
Här hittar du hennes dalainspirerade recept.
Smaklig spis!


4 personer
Älgbiffar
400 gr Älgfärs
2 msk ströbröd
3/4 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar + lite vitpeppar
1 ägg gula

Blanda ihop till en smidig färs.

Kantarellsås
300 gr svamp Kantareller
2 msk smör
1 1/2  dl vetemjöl
salt, peppar efterbehag.
1 Köttbuljong
3-4 dl mjölk
3 dl grädde

Råstekt Potatis
1 kg potatis
4 morötter
2 1/2 hg rotselleri
3 hg Kålrot
Skiva potatis, strimla morötter, selleri, kålrot.
Stek i smör å olja, salt å peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".