Boktips

Lena Sjödins boktips v.11

Veckans pockettips handlar båda om två starka kvinnor. Den ena en fiktiv romanfigur, den andra en självutlämnande filosof och kulturskribent som berättar sin nakna sanning. Båda berör. Båda är viktiga. Dock på helt olika sätt.

Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors
Karin bor med sin man och sina två barn i ett av de finare kvarteren. Hon är en god människa (om hon får säga det själv). Jobbar som läkare, har frivillig tjänst på en hemlig klinik för människor i exil och bryr sig verkligen om andra. En dag möter hon den yngre Katerina från Moldavien som är sjuk och jobbar svart. Karin agerar blixtsnabbt och låter Katerina flytta in till sin familj. Då börjar förändringen. För Katerina är inget offer, hon vill jobba och göra rätt för sig. Hon behöver pengar. Och snart är hon städhjälp och hushållerska i familjen. Plötsligt känner Karin att det där goda hos henne krackelerar. Hon beter sig som hon aldrig gjort förut. Speciellt som hon i hemlighet älskar att komma hem till ett välstädat hem och dukat bord. Om ojämlika förhållanden där frågan är vem som det egentligen är mest synd om.

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Ann Heberlein
Är det här verkligen en bok att tipsa om? En bok om att hålla ångestattacker och självmordstankar i schack? Jag tycker det, trots att texten ofta kryper innanför skinnet på sin läsare och du står där helt maktlös. Många idag slänger sig med ord som ångest och panik. Ann Heberlein upplever det på riktigt, och har så gjort i hela sitt liv. På ytan självsäker och framgångsrik, inuti med ett outhärdligt ont. Boken är hennes resa, ett olösligt filosofiskt dilemma. Den är väldigt lätt att läsa, men svår att förstå eftersom de allra flesta av oss aldrig upplevt den depression författaren befinner sig i. Boken sätter fart på tankeverksamheten och bilden av psykisk sjukdom blir, om inte klarare, så i alla fall sedd med ett nytt fokus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista