Gäst i Musikbagaget var Gina Jacobi. Foto: Lia Jacobi
Musikbagaget

Resa med popdrottningens bagage

Det började med Calle Jularbo och fortsatte med privatlektioner i klassiskt piano, sen kom Sparks och Led Zeppelin med flera och fick Gina Jacobi att starta band och skriva låtar. I Musikbagaget fick vi följa hennes musikaliska resa via olika influenser genom åren och fick också reda på att hon har en otrolig näsa för vad som blir en hit eller inte.

Ärvd låt från mina föräldrar
Drömmen om Elin - Carl Jularbo
När jag var liten, 2-3 år, spelade jag piano tillsammans med en gammal farbror som spelade fiol, typ låtar som Drömmen om Elin och andra gamla dängor. I övrigt tog jag ut hitlåtar från transistorradion såsom Lyckliga gatan med Anna-Lena Löfgren, Sån't är livet osv. Det var så det började.

Mina första idoler ...
Kashmir - Led Zeppelin
På 70-talet blev Sparks mina husgudar, men även 10CC, Supertramp, Jethro Tull, Kansas, Led Zeppelin och Queen fastnade jag för. Jag har alltid tyckt om när det finns snygga melodier och spännande rytmik.

... och sen kom husgudinnorna
Intimate secrets - Dalbello
Jag startade mitt band i slutet på 70-talet och på 80-talet började jag lyssna på Kate Bush, som jag ofta har jämförts med. Jag vet inte hur många gånger jag har kallats "en svensk Kate Bush", vilket jag inte alls håller med om ... Utöver Kate upptäckte jag dessutomen annan otroligt begåvad kvinna i Lisa Dalbello från Kanada. Hon gör allt själv och har en röst som spänner över ungefär FEM OKTAVER!

... som följdes av fler kanadensare
Thank U - Alanis Morissette
På 90-talet upptäckte jag fler fantastiska artister/grupper, och många från Kanada, som till exempel Alanis Morissette, Jill Sobule, men även Garbage, Robyn, Deep Forest med flera. Flera av deras låtar är otroligt bra och håller ännu. Att så pass många av mina favoriter kommer från Kanada kanske beror på att jag har fastnat för något i den kanadensiska dialekten som tilltalar mig.

En bra senare låt
Sometimes - Donkeyboy
På 00-talet har jag gillat flera låtar av dessa artister: Kelly Clarkson, Pink, Leona Lewis, Elin Ruth Sigvardsson, Shape Shifting Aliens, Donkeyboy, Beyoncé, Robyn mfl. Jag brukar känna direkt om låten blir en hit, för då måste jag stanna bilen (för det är där jag lyssnar på radio) och så reser sig håren på armen. Första gången jag till exempel hörde Donkeyboy på radio visste jag det skulle bli en hit fast ingen höll med mig då. Vi vet ju hur det gick ... Den här uppföljaren är nästan lika bra.

Lyssnar jag på just nu
Aldrig ensam - Jonathan Johansson
Det här är en kille jag tror kommer att gå långt. Han har ett par riktigt bra spår på sin platta.

Artist som betytt mycket för mig
Röda signaler - Plusgrader
John Daniel är en Norrköpingskille, låtskrivare & fantastisk sångare. Han hade ett band som heter Plusgrader, men kände att han ville göra något eget. Jag fick äran att producera hans första soloplatta 2008. Han inspirerade mig till att själv skriva på svenska igen.

Danslåt
Ekue ekue - Deep Forest
Jag dansar aldrig på scen, men är jag ute någonstans och det kommer en bra låt börjar jag absolut att röra mig. Det här är två fransmän som här har samplat olika autentiska gamla och nya röster från hela världen. I den här låten är det bland annat en 100-årig kvinna från Andalusien som sjunger. Jag gillar det skarpt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".