Boktips

Monika Westins boktips v.13

Monikas boktips den här veckan handlar om barn som inte alltid har det så lätt.

Räcker det om jag älskar dig av Katarina von Bredow.
Sista terminen på gymnasiet och Fanny tillbringar den mesta tiden med sin pojkvän, som till en början tycks vara drömprinsen och helt perfekt. Han kallas för Mr P (Mr Perfect) av Fannys kompisar. Tyvärr visar det sig att pojkvännen inte alls är så perfekt som man kan tro till en början. Perfekt är är inte heller det förhållandet Fanny har till sin mamma. Fannys mamma har under en längre tid druckit för mycket och en dag går det helt överstyr och hon tas in på sjukhuset. Fanny fokuserar på att hålla fasaden utåt och slits mellan sina lojaliteter mellan mamman och pojkvännen. Hon har ingen som hon riktigt kan anförtro sig åt, mer än den unge manlige samhällskunskapsläraren, och den relationen förstärker bara det kaos av känslor och relationer som Fanny finns mitt i, månaderna innan studenten.

Offensiv Röda Nunnan av Monica Zak.
En grupp bestående av några rika och mäktiga människor startar en bantningsklubb men ägnar sig istället åt grym och brutal verksamhet, nämligen social städning. De vill befria samhället från gatubarn, kriminella och andra oönskade individer genom att mörda dem. De människor som arbetar med att hjälpa dessa utsatta ska också förgöras. Deras första offer ska bli gatubarnet Felix. Felix som bor på soptippen, i Guatemala City, bland hundar och gamar, sniffar lim för att dämpa hungern och stjäl för att överleva. Han blir vittne till mordet på en tiggare utanför en hamburgerrestaurang och Felix bestämmer sig för att hämnas, inte genom att vittna för ingen lyssnar på ett gatubarn. En verklighetsthriller för äldre barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista