1 av 3
Andreas skär varsamt upp den unika gurkan. Foto: Sofia Forell
2 av 3
Västeråsbördige Andreas Stickler bjöd oss på Västeråsgurka. Foto: Sofia Forell
3 av 3
Äkta Västeråsgurka. Foto: Sofia Forell
Svenska smaker

Äntligen i P4: Västerås-gurka!

Journalisten och före detta västmanlänningen Andreas Stickler kom till Lönnå i P4 och bjöd på Västerås-gurka med pastej från Arboga. Västerås-gurkan odlades och gjordes fram till någon gång vid Andra världskriget, sen stängde salteriet och tillverkningen togs inte upp förrän 1995.

När Andreas växte upp i Västerås pratade alla om den där Västerås-gurkan, men han såg aldrig röken av den, eller smakade den heller för den delen. Det rådde vi bot på i Lönnå i P4, för där premiärsmakade både Andreas och Karin på den speciella inlagda gurkan tillsammans med knäckebröd och leverpastej från Arboga. Riktigt västmanländskt alltså! Hur den smakade? ... Ja, Andreas och Karin tyckte den var lite väl salt och besk, men smaken är som bekant som baken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".