Svenska Smaker

Uppländsk gös med himmelsk sås

På vår resa genom det avlånga landet Sverige har vi kommit till Uppland och därför är Jan-Erik Holm (kallas Janne) här. Med sig hade han en stekt gös, kokt potatis och till detta serverades en himmelsk sås, gjord på grädde, gräslök och ansjovis.

Filé av Mälargös och himmelsk sås

(4 pers.)

ca 800 g Gösfilé
salt och nymald vitpeppar
steksmör

Salta, peppra och panera fileerna i vetemjöl.
Lägg i en rejäl klick smör i en het stekpanna och stek hastigt på fileérna någon minut på bägge sidor. Dra ner värmen och låt fileerna ligga kvar i stekpanna någon minut till.

Himmelsk sås:
Fräs två finhackade charlottenlökar i smöret du stekt gösen i. Häll i 2 dl grädde och några teskedar ansjovisspad och låt det koka ihop.

Finhacka gräslök som du lägger i såsen strax före serveringen.
Innan du serverar lägger du i bitar av 3-4 ansjovisfileér i sås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista