Svenska smaker

Kaffeost från Norrbotten

Nu har vi nått vårt, tillsammans med Lappland, nordligaste landskap i vår resa genom de svenska smakerna nämligen Norrbotten. Gäst var Beatrice Svala, numera Kramfors, som kom hit och pratade om sina smakminnen från framför allt Pajala där hon har sina rötter. Det blev naturligtvis prat om den klassiska pitepalten, men med sig hade hon den mystiska och mytomspunna "Kaffeosten".  

Recept på Kaffeosten från moster:

ca 10 l fet mjölk, värm till fingervarmt
3 tsk ostlöpe (finns på apoteket)

Blanda ihop och låt stå ca 1 timme eller tills det stelnat helt.
Sätt allt på plattan och värm samtidigt som du samlar ihop ostmassan från vasslan till en klump men det får inte koka.

När ostmassan är ihopsamlad sätter man massan i en form där man pressar ut så mycket vassle det bara går.

Lägg sen ostkakan i en form. Ställ i en långpanna med vatten i ugnen och grädda i 225 grader. När den blivit ljust brun tar man ut den och vänder och gräddar andra sidan tills den fått lite färg.

Stjälp upp osten och låt den kallna.

Klart! Mums!

/Bea