24 maj 2010 Musikbagaget

En titt i Maggis musikbagage

Gäst i Musikbagaget denna dag är Maggis Frisk, museiindentent från Örnsköldsvik. Här har ni hela listan. Dessutom med Maggis egna förklaringar till de olika låtvalen. 

Mina första idoler 
She loves you - The Beatles
Beatles har varit mina idoler sedan 3-årsåldern. Det var ”She loves you” som väckte mitt intresse för pop och rock.. Jag älskade att twista loss till den låten och jag var en tid ett flitigt använt ”partytrick” i mina föräldrars och storebröders sociala liv. Jag finns även förevigad på film, sjungandes och dansandes. Det är tur att det är stumfilm så ingen hör att jag sjunger ”schlafs jo, jää jää jää”.

Ärvd låt från mina föräldrar
Csardas - Roby Lakatos
Mina föräldrar lyssnade sällan på musik annat än vad som spelades på radion. Den enda skivan som jag minns att de hade var en med Csardas på. Min pappa spelade fiol. Han var också med i ett par ordenssällskap och hade därför ofta frack. Jag trodde, när jag var liten, att pappa spelade i en symfoniorkester, den orkester jag såg ibland på TV. Det var nog Radiosymfonikerna jag såg. Jag försökte upptäcka honom bland fiolerna. En gång när pappa var hemma samtidigt som orkestern spelade på TV, kom den brutala sanningen fram.

Min första LP-skiva
Down on the corner - Creedence Clearwater Revival
Den första skivan jag köpte var CCR. Låten jag var ute efter var ”Down on the corner”. Jag var 10–11 år och hade sparat ihop de pengar jag behövde för inköpet. På väg till Domusvaruhusets skivavdelning stod en lottmaskin och jag var ju tvungen att prova … Nej, jag spelade inte bort mina pengar, som du kanske trodde, jag vann … Ja, jag vann ett presentkort i papp som gällde på Domus. I ett lyckorus gick jag vidare till skivavdelningen i vetskap om att jag skulle kunna köpa två, kanske tre, skivor, istället för en. Men vilka skulle jag välja? Jag var ju novis på skivinköp och inte så bra på vad låtar hette och vilka det var som sjöng heller. Efter att ha hittat CCR började jag leta mina ”bonusskivor”. Då såg jag det färggranna omslaget där det stod ”El condor pasa”. Det var en låt jag kände igen, så den skivan tog jag. Så hittade jag en annan skiva där jag kände igen några låtnamn. Det var skivan ”Smash hits ”. Väl hemma skulle jag lyssna på mina kap. CCS var naturligtvis superbra och hitsen var OK, men min besvikelse var stor när ”El condor pasa” inte bjöd på panflöjt, utan på saxofon  … bara saxofon…  Därefter har jag varit noga med att få rätt artister att sjunga och spela på de skivor jag köper.

Låt som gör ont
När lillan kom till jorden (Majas visa) - Alice Babs & Titti Sjöblom
Jag hade många smeknamn när jag var liten. Min pappa kallade mig exempelvis för ”Bampalesen”. Själv kallade jag mig för ”Eje”. Min mamma sa oftast ”Lillan”. Min mamma sjöng ofta med och för mig.  Jag var mycket älskad av mina föräldrar och jag trodde nog att jag var väldigt speciell – inte en prinsessa kanske, men nästan. Jag var den första som döptes av en kvinnlig präst i Sverige och hade därför några extra gudmödrar som varje år ”översköljde” mig med silverskedar. Vi hade också en massa pressklipp – även utländska – från dopet, som för mig bekräftade min ”särskildhet”. När mamma sjöng ”När lillan kom till jorden” eller när jag hörde den på radion (vilket ytterligare bekräftade hur unik jag var) visste jag att den skrivits till mig, Lillan. När jag senare upptäckte att jag var född i mars och Lillan i sången var född i maj, rasade min värld samman. Jag var alltså bara en liten skit i en oändligt stor värld. Länge grät jag var gång jag hörde sången och fortfarande kan det göra ont när jag minns känslan när glasbubblan sprack. Jag avskydde därefter också när min mamma kallade mig Lillan (tills jag hörde talas om en häst som hette Lillan och som jobbat på järnvägsstationen i Sveg, men då var jag 26 år och mamma hade slutat kalla mig Lillan)

Min låt som jag gillar i smyg
Min häst har blivit sjuk - Ola Magnell
Jag lyssnade mycket på proggmusik på 70-talet. Ola Magnells låtar gillar jag fortfarande jättemycket och hans säregna röst.

Just nu lyssnar jag på
Pet semetary - Ramones
Jag lyssnar mycket på 70-talsmusik, punk och sånt från den amerikanska södern. Jag har en 14-årig son som sjunger i ett skolband som heter ”Reloaded”. Och det är så roligt för de spelar samma låtar som jag gillade när jag var ung – fel – yngre. Lynard Skynards Sweet home Alabama, The Whos Behind blue eyes, men också Billy Idols White wedding. På skolavslutningen ska de spela Ramones “Pet semetary”.

Konsert och musikalisk upplevelse
Poison - Alice Cooper
Jag har inte varit på så många konserter, men tog naturligtvis chansen att få se mina idoler Alice Cooper och Thin Lizzy när de var i Örnsköldsvik. Tyvärr blev Thin Lizzy en besvikelse. Jag vet inte om det var de nya medlemmarna som var dåliga eller om det var ljudet, men gitarrsolona som tidigare fått mig att rysa av välbehag nådde aldrig mina öron. Alice uppfyllde dock alla förväntningar. Det var underbart.

Cowboy song - Thin Lizzy
Med hänvisning till ovanstående … så här ska det låta!

Bästa peppningslåten
Always look on the bright side of life - Monthy Python
Jag brukar tänka att egentligen är det bara en människa i hela världen som det är synd om – han/hon som har det värst. Alla andra kan trösta sig med och tänka på att det finns någon som har det värre …