Lena Sjödins boktips v.39

Lenas pockettips den här veckan handlar om franska filosofiska resonemang och om att ta tillbaka makten över matmissbruk. Två helt olika världar, men var för sig både gripande och intressanta.

Igelkottens elegans av Muriel Barberys
Renée arbetar som portvakt i ett parisiskt hus med exklusiva paradvåningar. Här bor den ena excentriska personen efter den andra. Förutom Renée förstås, hon är den typiska portvakten; ful, försynt, småfet, kortväxt och utan utbildning. Men skenet bedrar, bakom fasaden gömmer sig en intelligent och vetgirig människa med förkärlek för filosofi, konst och rysk litteratur. I huset bor också den överbegåvade och destruktiva tolvåriga Paloma. När den japanske affärsmannen Kakuro flyttar in ställs allt på ända och livet i huset för plötsligt mening. Härlig filosofisk och intellektuell spänst i ett vardagligt berättande gör den här boken till en liten pärla.

Hungerflickan av Hillevi Wahl
En självbiografisk och utlämnande berättelse om Irmeli. Med en mamma som är alkoholist och en pappa som inte riktigt bryr sig blir Irmelis tonårstid en kamp. Hon är överviktig och utanför, kompisarna är falska och skolklimatet tufft. När möjligheten till ett år som utbytesstudent i USA uppenbarar sig är det klart att hon åker. Kanske kan allt förändras? Förändringen kommer, men till det sämre. Och det blir om möjligt ännu värre när hon kommer hem igen. En viktig bok om ätstörningar och matmissbruk, om den sköra självbilden och hur det sakta men säkert går till att få fast mark under fötterna. Boken, som kommer i pocket under hösten, är en fristående fortsättning på Kärleksbarnet från 2006.