Boktips 5 oktober

Dan Gerell tipsar om skön läsning

Den här veckan är det Dan Gerell som tipsar om intressant och spännande läsning när hösten gör sig påmind. En tänkvärd bok från en av de aderton, och en bok som tar oss med till tiden för första världskrigets St Petersburg.

PALATSBARNEN av Björn Collarp (utgiven 1999).

Syskonen Nina och Masja växer upp i ett adelshem i St Petersburg. 1914 bryter världskriget ut, och 1917 ryska revolutionen. Livet förändras fullständigt för Nina och Masja. Flickorna får klara sig själva, och dom går helt olika vägar. Nina träffar en svensk man och hamnar till slut i Stockholm. Masja blir kvar i Sovjetunionen och får uppleva överbefolkade kollektivlägenheter, torftiga barnhem, Leningrads belägring under kriget, förhörsrum och arbetsläger.

Författaren Björn Collarp har intervjuat dom båda kvinnorna. Nina var mamma till hans livskamrat under 28 år. Den tog honom sju år att skriva. En roman på nästan 800 sidor, men inte en sida är tråkig.

TYSTNADENS HISTORIA OCH ANDRA ESSÄER av Peter Englund (utgiven 2003).

Små upplysande och roande berättelser om sånt som står oss människor väldigt nära i vår vardag: om skruvmejselns, gemets, glasögonens, tanborstens, hamburgarens, massagestavens och skyltfönstrets historia. Om hur människor har omvärderat kroppens utseende genom århundradena, om begärets historia och finansbubblornas historia. Ytterst välskrivet, ytterst tänkvärt!