Boktips 19 oktober

Glesbygdsvurm och granskning av romantiken

Karin Lundquist tipsar den här veckan om två godbitar. En reportagebok om de små orterna och ett seriealbum som synar den romantiska kärleken i sömmarna.

Kristina Mattssons bok Landet utanför, ett reportage om Sverige bortom storstaden
Varför somnar en ort medan grannbyn blomstar mot alla odds? Om alla vill bo i stan, vad ska vi då med resten av landet? Det är frågor som Kristina Mattson ställer sig då hon reser runt i Sverige och intervjuar människor som föredrar lantliv och försöker hitta sin utkomst där. 2008 var brytningsåret då för första gången i mänsklighetens historia fler människor bor i städer än på landsbygden. Orter kommer att dö ut, även större samhällen och även i södra Sverige! Så sorglig ser prognosen ut och vad gör vi åt det?

Liv Strömquists seriealbum Prins Charles känsla
Förra albumet hette Hundra procent fett, Drift och Einsteins fru och gav en knivskarp inblick i könsroller och familjeliv. Det här albumet är en slags fortsättning av den komiska granskningen av den romantiska kärlekens historia. Lika skoningslös och rolig!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista