Lena Sjödin Roman, boktipsare i Lönnå i P4. Foto: Sofia Forell
Boktips 26 oktober

Lenas pocket- tips

Den här veckan är det Lena Sjödin Roman som ger oss sköna lästips. Vi får dom i pocketform; lite billigare, lättare att ta med - men samma innehåll som versionerna i franska band.

Idag sätter pockettipsen fingret på svenskheten. Den första med en ironisk glimt från vårt grannland i öster. Den andra med en utmaning av den svenska normen och frågan om hur vi ska leva våra liv.

Hallonbåtsflyktingen av Miika Nousiainen

Mikko har i hela sitt liv varit fel person i fel land. Han bor i Finland, men dyrkar Sverige. Han är finsk men vill bli svensk. Hans egen benämning påproblemet är nationalitetstransvetism, och snart gör han vad som helst för att råda bot på situationen. Det gäller bara att invänta rätt tillfälle, så när den helhyllesvenska familjen han lärt känna på en Thailandsresa åker på semester flyttar Mikko helt enkelt in. En bok som lockar till skratt och gör dig upprörd samtidigt. Bilden av svenskheten balanserar kärleksfullt på ironins kant. Till slut kan den väl inte annat än att falla?

Borta bäst av Sara Kadefors

Sylvia är välklädd, för sig elegant och har ett bildat språk och sätt att vara. Men när vi möter henne bor hon i en bil på parkeringsplatsen utanför ett IKEA-varuhus. Hon har lämnat sitt gamla liv och är på väg, tills det inte går att fly längre. Hon måste göra upp med den hon var och dem hon lämnat på vägen. Det är både humor och stort allvar bakom den här boken.
Läsaren får vända ut och in på sig själv i samma tempo som hon eller han vänder blad. Vem bestämmer hur vi ska leva? Är det ena sättet mer rätt än de andra?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".