Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.
UtbildningsRadions Dan Gerell har hittat två läsvärda böcker att tipsa om.
Boktipset 2 november

Dan Gerell tipsar om uppföljare till succéer

I musikbranschen sägs det att man inte är bättre än sitt senaste album. Hur det fungerar i bokbranschen är oklart, men förmodligen råder dessa lagar även där.

Intressanta val därför av Dan Gerell, två "uppföljare"; Alaa al-Aswanys Chicago samt svenska författaren Helena Henschens "Hon älskade".

Alaa al-Aswany: Chicago (utgiven i Sverige 2009, pocket 2010 ).

Egyptisk författare, 53 år gammal, ursprungligen tandläkare. Hans roman "Yacoubians hus" är världens mest sålda arabiska roman, översatt till 15 språk. Redan i "Yacoubians hus" gjorde han sig känd för sin politiska, religiösa och sexuella frispråkighet. De ingredienserna är sannerligen minst lika framträdande i hans nya roman, Chicago.

"Chicago" handlar om en samling egyptier som flyttat till USA för att göra karriär som forskare, läkare, och även spioner. Här får man inte bara inblick i egyptiernas religiösa värld, som präglas av strängt fundamentalistiska islamska regler, utan man dyker också rakt in i deras mest intima sängkammarliv. Lägg därtill en bitande ironi och kritik mot den korrumperade egyptiska regimen. Detta är en mycket märklig bok. Ibland tycker man sig ha hamnat i en billig veckotidningshistoria, full av shabloner och simpla bondfångarknep. Samtidigt är man ändå hjälplöst fast och vill hela tiden läsa vidare. Alaa al-Aswany är en väldigt duktig berättare som med lätt hand målar upp färgstarka scener, och som i en spännande film avslutas varje episod med en rejäl cliffhanger. Om det ibland verkar som om historien är på väg att bli alltför tendentiös och enkelspårig, vilket framför allt gäller kvinnosynen - kan man plötsligt efter en bladvändning upptäcka att a-Aswany helt bytt perpektiv, och fram träder en helt annan bild som är mer komplex och oförutsägbar.

Helena Henschen: Hon älskade (utkom hösten 2008).

Svensk författare, 70 år gammal, även formgivare som bl a grundade Mah-Jong. Hennes första roman, "I skuggan av ett brott", utkom 2004 och blev väldigt omtalad. Den handlar om hur hennes mamma förlorade sin familj i det drama som gått till svensk kriminalhistoria som "de sydowska morden".

I Helena Henschens nya roman, "Hon älskade", får vi möta hennes farmor Signe Thiel, 1885-1969, dotter till finansmannen och konstmecenaten Ernest Thiel (som väl är mest känd för att ha byggt upp Thielska Galleriet på Djurgården i Stockholm). Signe var alltså en överklassflicka, men samtidigt rebell. Hon rörde sig i kretsarna kring Ellen Key och kämpade för kvinnans rättigheter. Efter första världskriget var hon fredsaktivist, under andra världskriget upplät hon sitt hem för judiska flyktingar, engagerade sig i den svenska motståndsrörelsen och agiterade mot nazismen. Signe Thiel var gift två gånger och fick sex barn, men hennes stora kärlek var den tyske hjärnforskaren och hypnotisören Oscar Vogt (en världsberömd forskare som bl a hade lyckats komma över delar av Lenins hjärna!) Olyckligtvis var denne Oscar gift. Signe hade dåligt samvete för att ha "konkurrerat ut" hustrun - precis som hennes egen pappa hade gjort när hon själv var liten, något som Signe hade svårt att förlåta honom. (Ernest Thiel lämnade hustrun, flyttade ihop med en tjänsteflicka och ställde till med stor skandal i Stockholms finanskretsar runt sekelskiftet. Han gick senare i konkurs och förlorade nästan allt han ägde.)

Dotterdottern Helena Henschen har byggt sin bok på kvarlämnade brev och arkivmaterial, men hon har också tagit sig romanförfattarens frihet att "fylla ut luckorna" med egna ord ur sin egen fantasi. Detta är ett porträtt av Signe, men också ett tidsporträtt, en bild av ett Europa som gradvis förändras under ett halvsekel av krig, depression och växande antisemitism, men också en bild av framsteg och framtidstro - och som sagt, kärlek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".