UtbildningsRadions Dan Gerell har hittat två läsvärda böcker att tipsa om.
Boktips 30 november

Gerell väljer kvinnor - Boktipset hos Lönnå

Den här tisdagen är det Utbildningsradions Dan Gerell som tipsar om skön läsning i vinterkylan. Två svenska kvinnor föll hr Gerell i smaken, Trosell och Sjögren.

Här nedan kan du läsa om de titlar han valt:

AINO TROSELL - HJÄRTBLAD
(utkom i augusti)

Det här är berättelsen om Hulda, som vi får följa från det att hon är ung flicka i Malung i slutet av 1860-talet till det att hon är en mogen kvinna på väg ut i världen i en nyfödd, modern industristat ca trettio år senare.

Hulda föds och växer upp under den tid då det var som hårdast i Sverige, svältåren under 1860-talets senare del. Hon sätts tidigt i arbete som "lissgättare", det vill säga att valla traktens kor och getter i skogen och på myrarna en bra bit från byn.

När hon blir tillräckligt stor väntar fäbodens slitsamma sommardagar i ur och skur. Så småningom får hon "stå i gången" i kyrkan och bli konfirmerad, nu anses hon vara vuxen och får dansa till spelmannens förföriska fiolmusik. Kärleken och åtrån börjar bulta, tillsammans med allt annat som anses farligt för en kvinna. Som så många andra av Dalarnas kvinnor ger hon sig ut på vandring för att tjäna pengar på att sälja varor av skilda slag i trakter långt från hembygden.

Till slut kommer hon till Stockholm, där hon tar tjänst hos ett finare herrskap i Vasastan och väcker sensation för sin duglighet men också som representant för något exotiskt, ursprungligt och folkligt. Frun i huset dör och Hulda tar hennes plats men känner sig aldrig riktigt hemma i sin nya roll. Hon vill vidare ut i livet, så hon bryter upp ännu en gång.

Aino Trosell är född 1949 i Malung. Hon brukar räknas in bland proletärförfattarna. Sedan 1995 är hon författare och dramatiker på heltid. "Hjärtblad" är hennes tjugonde roman.

ANNIKA SJÖGREN - UR HAVET STIGER VÅGORNA
(utkom i september)

På ytan ser Louise Strandbergs liv ut att vara en idyll. Hon har ett bra jobb som rektor på Rosenbäcksskolan i Härnösand, bor i ett vackert hus och har en lycklig familj. Men allt är inte riktigt som det ser ut. Hennes man Christer är notoriskt otrogen, hennes jobb slukar all fritid och relationen till dottern Isabelle är minst sagt ansträngd.

Pressad av sina privata problem begår Louise ett ödesdigert misstag. Under ett möte med familjen Papadopoulos, där pappan misstänks ha misshandlat sin son Daniel, låter hon sig bevekas till att vänta med en anmälan. Dagen efter är Daniel inte i skolan och hans lillebror kommer inte till förskolan.

Den grekiska pappan säger att hans fru lämnat honom och tagit barnen med sig. Louise godtar förklaringen och skjuter problemet åt sidan, men snart dyker ett nytt problem upp. Isabelle har stuckit till Stockholm med sin pojkvän, som ingen i familjen har träffat.

Vem är han egentligen?
Och varför svarar inte Isabelle i sin mobil?
Och vad ska folk säga om dom får veta att Louise har en kärleksaffär med en ung lärarkandidat på skolan?

Annika Sjögren föddes 1951 och växte upp utanför Stockholm. Numera bor hon i Härnösand. Sedan drygt 35 år arbetar hon som lärare på lågstadiet men har också skrivit kåserier och ett antal kriminalnoveller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".