Bokklubben har möte hos Lönnå i P4. Dan Gerell och Lena Sjödin lyssnar intensivt på sin kollega Mona Westin.
14 mars 2011 Måndagsklubben

Måndagsklubb med språket i centrum

Måndagsklubben sammanstrålar förstås igen och den här veckan är böcker - och språket - i fokus. Lena Sjödin, Monika Westin och Dan Gerell språkar var för sig och i mun på varandra. Och ut kommer tre tips om böcker med fantastiskt fantasifullt språk.

Lena gillar det köttiga språket

Darling River av Sara Stridsberg innehåller fyra historier som vävs in i varandra. Att läsa den är som att stå i en spegelsal där spegelbilden ser olika ut beroende på åt vilket håll man tittar. Det finns aldrig en sanning, det finns bara tolkningar och upplevelser av händelser. Vi får möta Lo och hennes far som med bil gör nattliga utflykter, en vetenskapsman som försöker lära en apa att teckna, Dolores som kliver ur en annan roman för att föda en flicka och till sist en okänd mor som flyr från relationer och från sig själv. Språket är köttigt, fysiskt och gör mig nästan illamående. Hennes text är som ett övergrepp, som tusen nålar runt armen fast värre. Det är gyttja, blod, sår, hudflagor, fett, smuts sprunget från människor - i parallell till den flod, det vatten som blir allt mer förorenat i takt med att romanen utvecklas. Jag läste Darling River med kroppen, inte med intellektet. Språket bär berättelsen, historien i sig växer fram genom orden. Tänk att kunna skriva på det sättet.

Dannes favorit(er)

Dan Gerell har med sig inte mindre än två hela tips med språkets fana högt, nämligen Urminnes tecken av Kerstin Ekman och Harun och sagornas hav av Salman Rushdie. Ja, varför hejda sig när det finns så mycket härligt språk att sluka?

... och Monikas tips till slut

Det blev inte en barnbok, som hon annars frossar i, utan Underdog av Torbjörn Flygt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".