1 av 4
Gamla klassiker från "Nintendodoktorns" samling där hemma
2 av 4
Thomas Redigh och Daniel Larsson skapar musik för miljontals lyssnare. Foto: Christopher Johansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 4
Ehtel och Nils i full fart på serviceboendet
4 av 4
Christopher Johansson har varit en tv-spelsfantast sedan han var liten.
Reportageserie hos Lönnå i P4

TV-spelshistorien från förr till nu!

TV-SPELSRESAN 1 "Spelarna då" (del 1)
6:36 min

Under tre reportage ska vi med hjälp av spelare och experter gräva i tv-spelshistorien från starten på 80-talet till idag och framåt. Vi frågar oss varför spelen fastnade och hur de rotat sig i populärkulturen.

Reporter: Christopher Johansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio

I den första delen får du träffa Nintendodoktorn, 80-tals föräldrarna och Tobias Bjarneby, chefredaktör på speltidningen LEVEL, som följer med oss i alla tre delar. För honom föddes kärleken till spelen som för de flesta.

I den andra delen av TV-SPELSRESAN möter du musiker på Varaslätten och i konserthuset i Stockholm. Från en nedsläckt villakällare i 80-talets Sverige till storstädernas konserthallar på 2000-talet. Den vägen har tv-spelsmusiken vandrat under 25 år.

I den tredje delen möter du spelarna idag. De gamla TV-spelen har präglat oss mer än vi tror. Spelhjältarna och ikoner från de digitala världarna dyker på lite varstans idag runt om i samhället.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".